Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs

PRODUCT FILTER

De appelwijzer

Deze week lieten we een aantal verschillende appels proeven op de wijkpunten. Proefde je het verschil? In deze appelwijzer leggen we uit wat het verschil is tussen al onze appels. 

De drie appels op het wijkpunt waren de Elstar, Golden Delicous en Wellant.

Elstar
De nummer 1 handappel van Nederland! Deze bekende, kleine, appel heeft een zachtzure tot zoete smaak. Hierdoor is hij uitstekend te gebruiken in bijvoorbeeld salades.

Golden Delicious
Haar smaak varieert van zachtzuur tot enigszins zoet. Herken de appel aan de goudgele schil en stevig vruchtvlees. Heerlijk als tussendoortje, maar ook in gebak of salades.

Wellant
Intense zoete smaak. Lekker sappig en heeft een fruitige geur. Robuuste handappel, ook lekker in dessert, compote en gebak.

Appel Notaris
De Malus domestica ‘Notarisappel’ dankt zijn naam aan een notaris in Lunteren die deze appel in de 19de eeuw kweekte. Er komen grote appels aan deze boom die in september-oktober geplukt kunnen worden. De schil van de ‘Notarisappel’ is hard en wasachtig. Het vruchtvlees lekker zoet. Deze appel is geschikt als handappel maar ook voor verwerking tot appelmoes of appelsap.

Appel Zoete Oranje
Deze zoete oranje handappeltjes zijn knapperige en sappig. 

B-keuze appels 
Deze appels zijn van B-kwaliteit wat betekent dat ze prima te eten zijn, maar een wat afwijkende vorm hebben of wat schade in de schil. Uitstekend te gebruiken voor de verwerking in mooie gerechten of compote.Goudreinet
Zijn bijnaam 'de schone Boskoop' geeft het al aan; een mooi appelras. Dit ras kan goed gebruikt worden om mee te koken, de appel houdt namelijk zijn stevigheid. Ook lekker voor uit de hand, maar gezien zijn omvang moet je dan wel een grote eter zijn! Goudreinet is geschikt als handappel. Omdat de appel zurig en stevig is, wordt hij veel gebruikt voor producten die verhit worden. Bij gebak behoudt de appel zijn smaak en structuur. In een appeltaart komt de goudrenet echt perfect tot zijn recht.

Jonagold
Een sappige, zachtzure appel. In Nederland zijn we dol op de Jonagold, vooral voor in de lunchtrommel.
Jonagold (Malus domestica 'Jonagold') is een appelras. Het is ontstaan door een kruising van de 'Golden Delicous' en de 'Jonathan'.


Heb je al een keuze gemaakt? Bestel de appels via de webshop.