PRODUCT FILTER

Dit maak je met de producten uit de verrassingsbox van Janneke en Cees Klootwijk

Dit maak je met de producten uit de verrassingsbox van Janneke en Cees Klootwijk

Het Coronavirus ontgaat niemand en ook onze boeren hebben last van de situatie. Onlangs is besloten om alle horeca in Nederland en België te sluiten. Voor Janneke en Cees heeft dit gevolgen omdat ze voornamelijk leveren aan horeca. Daarom bieden ze de bijzondere horecaproducten aan als box. In de boxen zitten een selectie van vijf van de volgende ingredienten:
Muntmix, Bladbroccolimini spitskool of groene kool, Bonte klaverzuringRaapstelen, Citroenmelisse, rode romaine slakruidenmix, IJskruidswiss chard, winterposteleinShanghai paksoirode am choi, eetbare bloemen, bieslook, rode boterslaOost Indische kersbladRadijsmix, Mergkool, Cami di rapi, bos koriandergroene snijbietRussische bladkool, Jagalanero, Flowering kaleGroene mosterdsla en Mizuna. Hier vind je inspirerende recepten met de producten.

Bestel de verrassingsbox

Mini spitskool of groene kool
Met spitskool en groene kool kun je alle kanten op: koken, bakken, roerbakken of wokken, stomen, stoven en in de oven klaarmaken of als basis voor een salade. 



Bladbroccoli

Bladbroccoli een milde smaak van broccoli en zoetig te noemen. Bladbroccoli is net zoals alle producten hierboven te bereiden!

Bonte klaverzuring
Bonte klaverzuring, door sommige ook wel geluksklaver genoemd heeft een frisse en kruidige smaak. lekker door salades, maar ook kort gestoofd zorgt dit kruid voor een beleving.



Raapstelen
Raapstelen worden in de volksmond ook wel "kelen"genoemd en afhankelijk van het type wordt het hele plantje met de wortels geoogst. Raapstelen klinkt heel ouderwets maar deze "ouderwetse" groenten smaakt heerlijk in pastagerechten, in de stamppot of in een echte voorjaarssoep.



Citroenmelisse
Lekker fris kruid door een koud drankje of om thee van te zetten. 



Rode romaine sla
Rode romaine sla lijkt qua uiterlijk op rode bindsla, maar is zachter van smaak en ook goed te gebruiken bij het koken.


Romaine sla, rode ui,wilde mix tomaat, gele paprika, aubergine, bieslook en kimchi van Rechtstreex met gegrilde tonijn en een beetje ceasardressing. Uit #LokaalMaal

Kruidenmix
Lekker als garnering op gerechten of om verse thee mee te zetten. 



IJskruid

IJskruid is een bladgroente met dik blad en bedekt met kristalachtige druppeltjes. Deze druppeltje liggen als een soort rijp op de balderen.
Lekker als salade met feta, rode paprika en olijven.Op de foto zie je ijskruid, een frisse bladgroente die heerlijk smaakt in een salade met bijvoorbeeld paprika en saladekaas. 
Ingrediënten: ijskruid, 150 gram fetablokjes, slierten rode paprika, 10 stuks gehalveerde olijven, 2 lenteuitjes, wat gesnipperd korianderblad, 3 eetlepels vinaigrette, zout en peper.
Bereiden: Snijd een stukje van de stelen van het ijskruid af, was het en laat het goed uitlekken. Schik de ijssla op een groot plat bord en verdeel hierover de lenteui, fetablokjes, paprika en gehalveerde olijven. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper en giet deze over de salade. Strooi hier de koriander over en serveer.en koriander
*dierennatuur


Swiss chard

Swiss chard wordt ook wel witte snijbiet genoemd.
Lekker om te bakken met knoflook, ui en pijnboompitjes.
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 ui gesnipperd
handje pijnboompitjes geroosterd
peper
zout
1 el olijfolie
Snij de stengels van de snijbiet los van de bladeren. De stengels hebben wat langer nodig in de wok dus handiger om die apart te doen.
Vervolgens snij je de stengels in stukjes en de bladeren rol je even op en snij je vervolgens in repen.
Verhit de wok met de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook tot glazig. Bak tot glazig en voeg dan de stengels toe van de snijbiet. Roerbak die voor een minuutje of vijf of tot ze knapperig maar wel wat zachter zijn. Voeg het blad toe en bak dit mee tot het blad geslonken is (beetje zoals spinazie)
Breng op smaak met zout en peper en strooi voor het serveren de pijnboompitjes eroverheen.
*Simoneskitchen

Winterpostelein
Weer zo'n vergeten groente. Lekker als salade, door een stamppot of heel verrassend.. als soepje!
1 eetl olijfolie
1 ui, kleingesneden
1 teentje knoflook, kleingesneden
winterpostelein, gewassen en gedroogd
1 eetl grove mosterd
1 l groentebouillon
1 bosuitje, kleingesneden
Peper uit de molen
2 eetl crème fraîche

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Roer er de postelein en mosterd door en laat slinken.
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Pureer tot een gladde soep met een staafmixer. Bestrooi met gesneden bosui en vers gemalen peper en server met een schepje crème fraîche.



Roergebakken Shanghai paksoi
Ingrediënten:
water - 1 liter
Shanghai paksoi
knoflook - 3 tenen
sjalot of bieslook
zonnebloemolie - 2 eetlepels
lichte sojasaus - 1 eetlepel
zout - snufje

Breng een liter water aan de kook en snijd de onderkant van de Shanghai paksoi af.
Pel vervolgens de blaadjes (met stronken) één voor één eraf totdat je niet meer verder kunt pellen.
Herhaal de vorige stappen voor alle stronken Shanghai paksoi.
Blancheer de Shanghai paksoi in het kokend water, totdat je ziet dat de kleur feller wordt.
Giet de groenten af en koel het af onder koud stromend water.
Pel en snijd de knoflook fijn, snipper het sjalotje fijn of snipper de bieslook.
Doe de olie in de wok en voeg de fijngesnipperde sjalot of bieslook toe.
Voeg daaarna de knoflook toe, maar blijf goed en snel roeren, zodat de knoflook niet aanbrandt.
De Shanghai paksoi kan er meteen daarna in de wok bij de knoflook en sjalot. Roerbak de groenten totdat ze warm zijn en breng het op smaak met wat sojasaus en zout.
Schep de roergebakken Shanghai paksoi op een bord en serveer het als een bijgerecht bij gestoomd witte rijst.
*foodictive



Foto uit #LokaalMaal

Am choi
Ook am choi is van de partij in de verrassingsbox, maar wat is dat nou precies?
Amsoi is een variant in de enorme Aziatische mosterdkoolfamilie Brassica Juncea. Daarom smaakt amsoi een beetje mosterdachtig, een tikje bitter, maar niet bitterder dan bijvoorbeeld andijvie. Deze van oorsprong Afrikaanse plant verspreidde zich door de eeuwen heen via Afrika naar Azië en vandaar naar Suriname. In Nederland kennen we amsoi vooral uit de Surinaamse keuken. De stelen zijn stevig maar mals, de bladeren ovaal, groot en een beetje gekarteld.
Snijd de kontjes eraf en spoel de bladeren afzonderlijk goed onder de kraan af. Droog eventueel af. Stapel de bladeren op elkaar en snijd in dunne reepjes. Twee minuten roerbakken is genoeg, iets langer stoven mag ook, gewoon met een knoflookje en bijvoorbeeld wat soja- of oestersaus. Amsoi kan ook rauw gegeten worden.
*aziatische ingredienten.nl

Eetbare bloemen
Soms zit er ook een doosje eetbare bloemen bij. Deze kunnen door salades, als garnering op ijs, soep, maar ook leuk in ijsklontjes voor een lekker drankje.

Foto uit de #LokaalMaal Facebookgroep

Bieslook
Het kruidje dat iedereen kent is de Bieslook. Door salades heen te gebruiken als garnering op oven gerechten of een lekkere kruidenboter voor Pasen maken!

Rode botersla
Voor de kleur (en smaak natuurlijk) zit er soms rode botersla bij. Hetzelfde te gebruiken als gewone sla, maar als u is van de begaande weg af wil is een slasoep ook zeker het proberen waard.
1 kropsla
1 ui
25 g ongezouten roomboter
1 el tarwebloem
750 ml groentebouillon van tablet
125 ml crème fraîche
Haal de bladeren van de sla los en was ze. Snipper de ui. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 4 min. Voeg de sla toe en laat iets slinken. Voeg de bloem toe en laat al roerend in 2 min. binden. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Combinatietip:
Lekker met fijngesneden peterselie.
Bewaartip: Je kunt deze soep invriezen. Roer dan wel de crème fraîche er pas vlak voor het serveren door.
*Allerhande

Oost-Indische kersblad
Oost indische kersblad is een beetje pittig/ peperig.
Oost-Indische kersbladeren
klein handje geroosterde pijnboompitten
1 klein teentje knoflook
zout, zwarte peper
olijfolie
Snij de bladeren van de Oost-Indische kers klein.
Wrijf in een vijzel de knoflook, pijnboompitten en de Oost-Indische kers fijn tot een grove pasta of gebruik een keukenmachine.
Voeg al druppelend genoeg olijfolie toe, terwijl je blijft roeren, tot je een mooie pesto hebt. Breng op smaak met zout en vers gemalen zware peper.
*bijzonderspaans.nl

Radijsmix
In de verrassingsbox zit oa: mix radijs. Met het volgende recept van radijs soep waar je zowel de radijs als het loof kan gebruiken! Natuurlijk kan het loof door een salade gebruikt worden. Radijs zit vol met vitamine en dus heel gezond om de weerstand op peil te houden en of te verhogen
Radijs soep: Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de aardappels toe, blus af met de bouillon en kook de aardappels gaar. Snijd het loof van de radijsjes. Was het loof en de radijsjes en snijd de radijsjes in plakjes. Pureer de soep met het loof en de crème fraiche en breng op smaak met zout en peper. 
Recept van Allerhande



Mergkool tulband
Aardappelen schillen, wassen en in weinig water koken. Afgieten en een fijne puree maken. De mergkool schoonmaken en met een scheutje azijn koken ( 10 minuten )
6 eieren splitsen en de eiwitten schuimig kloppen, zet het schuim even in de koelkast.
Meng de 3 eetlepels boter,melken het eigeel goed door elkaar en roer dit door de puree.
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes, bak ze lichtbruin in een koekenpan. Snij de kaas ondertussen in kleine blokjes en schep dit samen met de gebakken ui en geraspte kaas door het puree mengsel. Hak ook de noten fijn en bak ze even in het vet van de gebakken uien.
Vet de tulbandvorm in en bestrooi deze met paneermeel. Verwarm de oven op 220° C .
Laat de gekookte mergkool goed uitlekken en pureer of snij deze zeer fijn.
Breng alles op smaak met zout en peper.
Schep het geklopte eiwit schuim door het geheel en vul de tulbandvorm.
Bak de mergkool tulband in ± 50 minuten.
Laat na het bakken even rusten om het inzakken tegen te gaan. Stort de mergkool tulband en serveer warm. 
Recept van Smulweb

Cimi di rape pasta
Cimi di rape, ook wel Italiaanse raapsteel, is een kruising tussen wilde raapsteeltjes en broccoli.
Maak de cime di rape schoon. Breng een pan licht gezouten water aan de kook, voeg de rape toe en laat 5 minuten koken. Doe vervolgens de orecchiette (soort pasta) toe en kook tot deze bijtgaar zijn. (Voor verse pasta is de kooktijd minder lang!)
Terwijl de pasta kookt, de fijngesneden look, het pepertje en ansjovis in een beetje olie garen, zonder dat de look bruin wordt. Voeg enkele eetlepels pastawater toe. Giet de pasta en rape af en voeg bij het lookmengsel. Werk af met olijfolie en meng alles goed. Serveer met geraspte kaas.
Recept van culinair atelier

Groene snijbiet met room
Ook groene snijbiet is aanwezig in de box. Hier kan je eindeloos mee variëren van salade, smoothy, zoals spinazie maar ook al oven gerecht
Snijbiet met pasta en room
Zet een pan water op voor de pasta. Was de snijbiet. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart. Verwarm een pan met dikke bodem. Doe er een scheutje olie in en bak de ui tot het glazig is. Voeg nu de knoflook toe. Doe de pasta in de pan met kokend water.
Voeg de snijbiet stelen toe en bak het 3 minuten mee. Voeg nu het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is. Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor. Warm het geheel nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. Schep het snijbiet mengsel door de afgegoten pasta. Roer goed en schep het op de borden. Rasp er kaas over.

Russische bladkool
Russische bladkool is een zoete kool soort die zowel rauw als verwarmd gebruikt kan worden voor oa salades, stamppotten, soepen en smoothies. Ook dit soort kan in zijn geheel gebruikt worden dus blad en stengel.

Jagalanero
Jagalanero, familie van de palmkool kan op dezelfde manier bereid worden, zachter en zoeter van smaak, en hier geen last van de nerf deze kan namelijk net zoals bij alle andere producten gewoon verwerkt worden in tehenstelling tot de gewone palmkool. De bloem(knoppen) zijn erg zoet en kunnen ook gegeten worden!

Flowering kale
Er kan groene of paars Flowering kale in de boxen zitten. De kool is zoet van smaak en geschikt voor stamppot, salade en soep.

Groene mosterd sla
Groene mosterd sla is zowel rauw als verwarmd te gebruiken. De sla is pittig en heeft een vleugje rucolasmaak.



Mizuna
Mizuna kan door een salade, als smoothie of verwarmd. Bij verwarming wordt de mizuna minder pittig. Lekker in combinatie met broccoli, venkel, tomaat en champignons.


Shanghai paksoi
Deze week kan er Shanghai paksoi in de box zitten. Een oosterse groenten die al redelijk ingeburgerd is en op veel manieren te bereiden is. Anders dan de gewone paksoi is hij helemaal groen ipv groen met wit.

Tip: De bladgroenten maak je weer lekker vers door ze 15 minuten in koud water te leggen. Daarna laten uitlekken of in slacentrifuge drogen.

Kijk voor meer receptinspiratie op onze Facebookgroep #LokaalMaal of op de Facebookpagina van Janneke en Cees Klootwijk. 

 

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief