• EETALAGE
  • Groenten en kruiden
  • Boxen, pakketten en kant & klaar
  • Fruit
  • Boter, kaas en eieren
  • Zuivel
  • Vega, vlees en vis
  • Brood en banket
  • Meel, bonen en pasta
  • Zoet en hartig beleg
  • Koffie, thee, sap en drank
  • Sauzen en smaakmakers
  • Lekkers en snacks
  • Cadeaus en overige
  • PRODUCT FILTER

    Op bezoek bij De Krekerij

    Op bezoek bij De Krekerij

    Sander en George, oprichters van De Krekerij, hopen dat alle Nederlanders wekelijks krekels of sprinkhanen eten in 2030. Wat is het voordeel van insecten eten ten opzichte van vlees eten? En hoe kun je insecten het beste serveren?

    Publicatiedatum: 10 juni 2021

    < Terug naar het overzicht

    Een aantal jaar geleden bekeek Sander een Ted Talk over de voordelen van insecten eten. Hele insecten zag hij, net als de meeste Nederlanders, zichzelf niet eten. Heel zonde want met een hoge voedingswaarde en als duurzaame eiwitbron is het wel interessant. Het doel van De Krekerij? Lekkere en toegankelijk vleesproducten maken van krekels en sprinkhanen. De krekelburger was het eerste grote succes, maar ondertussen maken ze ook gehaktballetjes, 'pulled' sprinkhaan stukjes, 'shworma' van buffalowormen en krekel saucijzenbroodjes.

    Wat zijn de grote voordelen van sprinkhanen en krekels ten opzichte van rundvlees?
    'Eetbare insecten gebruiken weinig grondstoffen. Zo wordt voor een kilo krekelvlees 95 procent minder water gebruikt. Voor een kilo rundvlees heb je 10 kilo voer nodig, voor een kilo sprinkhanen ongeveer 1100-1500 gram. Krekels en sprinkhanen hebben geen antibiotica nodig om gekweekt te worden, stoten nauwelijks broeikasgassen uit en zijn erg voedzaam. Ze bevatten meer vitamine B12 dan rund, meer calcium dan melk en meer ijzer dan spinazie per kilo.' 

    Waar komen de krekels en sprinkhanen vandaan? 
    'De sprinkhanen komen van een voormalig melkveehouder op de Kinderdijk. Hij kweekt de sprinkhanen speciaal voor De Krekerij. Ze eten voornamelijk gras van hun eigen land met wat hooi en een zetmeelbron (aardappelen of graanzemelen). De krekels komen uit Spanje en eten deels broccoliblad. Het voer en de omgeving zijn vrij van pesticiden en er worden geen chemicaliën of antibiotica ingezet tijdens de kweek.'

    Hoe ziet het slachtproces van insecten eruit? 
    'Dat gebeurt door middel van koelen en bevriezen. Onder de 5 graden raken de insecten van nature in een comateuze toestand. Dit heet een diapauze en is een soort winterslaap. De volgende stap is bevriezen. De insecten komen bevroren bij ons binnen. Daarna worden ze vermalen.'

    Hoe worden ze daarna verwerkt? Wat wordt er nog toegevoegd?  
    'In onze producten zit ongeveer 30 procent krekel of sprinkhaan. De overige 70 procent bestaat uit plantaardige producten die je ook vaak bij vleesvervangers terugziet, zoals tarwe-eiwit en peulvruchten.' 

    En hoe smaakt dat? 
    'Notig, hartig, sappig - De sprinkhaanproducten worden aangevuld met een beetje peper en zout, omdat ze erg smaakvol van zichzelf zijn. Bij de krekelproducten voegen we een kruidenmix toe, omdat krekels van zichzelf iets bitterder smaken.'

    Wil je aan de slag met de sprinkhaanballetjes of krekelburger? Bekijk eens de recepten op de website van De Krekerij. 


    < Nieuwer Alles Ouder >

    Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief