PRODUCT FILTER

Bee Serious - Honing met een Verhaal

Bee Serious - Honing met een Verhaal

Lange Haven 78, Schiedam

MEDE MET EEN VERHAAL

Werelwijd sterven er zorgwekkend veel honingbijen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor worden aangewezen, zoals eenzijdige landbouw (monocultuur) en het gebruik van pesticiden. De meest verwoestende is echter een kleine parasiet die zich voortplant in het ‘broed’ van honingbijen, de varroamijt.

Bijen zijn nodig in ons ecosysteem. Bijen bestuiven niet alleen groente en fruit, maar ook noten, koffie, thee en katoen. Wanneer er niet genoeg bijen zijn om onze gewassen te bestuiven, sterven er soorten uit. Verschraling van de natuur en voedselschaarste zijn dan het gevolg.

De varroa parasiet

De afgelopen vijftig jaar heeft de varroa zich vanuit Azië razendsnel verspreid. Er is op dit moment geen plek ter wereld waar deze parasiet geen bedreiging vormt voor de honingbijen. Door zich voort te planten in het broed van een bijenvolk en zich te voeden met de ‘ongeboren’ bij, komen besmette bijen gehandicapt op de wereld. Zij zijn niet in staat hun taak als bij uit te voeren en zullen zwaar drukken op de capaciteit van een bijenvolk. Zo richt de varroa in anderhalve jaar een heel bijenvolk ten gronde.

Waarom juist honingbijen?

Het bijzondere aan honingbijen is dat ze in volken leven. Een volk telt op het hoogtepunt van een seizoen wel 50.000 bijen. Dat maakt ze de meest efficiënte bestuivers, maar de keerzijde is dat ze zeer gevoelig zijn voor besmetting met de varroaparasiet.

BeeSerious teelt resistente bijen. Deze bijen zijn zelf in staat om hun bijenkasten te controleren op de aanwezigheid van varroamijt en deze in een vroeg stadium te verwijderen. Sommige bijen hebben deze eigenschap van nature. En door specifiek deze bijen te selecteren en te telen, wordt deze eigenschap algemeen.

De honing die in het Bee Serious-project wordt gewonnen, wordt verkocht op markten.

Een vitaal en resistent bijenvolk is veel beter in staat tegenslagen te verwerken en komt van nature gezond de winter door.

Mede

Mede is de oudst bekende alcoholische drank (8.000 jaar). Er bestond al mede voordat er wijn gemaakt werd. Mede staat ook bekend als ‘godendrank’. De Griekse goden op de Olympus dronken aanvankelijk mede. Wijn (van druiven) werd pas door Dionysos geïntroduceerd. Het vergistingsproces van mede en wijn is vergelijkbaar.  

Voor de financiering van het Bee Serious-project is veel geld nodig. De opbrengst van de mede die wij zelf maken wordt dan ook regelrecht besteed aan het teeltprogramma. Met de aankoop van een fles mede steunt u Stichting BeeSerious. De keuze voor beugelflessen is zeer bewust gedaan. Ze zijn decoratief en herbruikbaar, bijvoorbeeld voor olijfolie of azijn. 

De mede wordt in Schiedam gemaakt van honing uit Mexico. Deze wordt daar op verantwoorde wijze geproduceerd.

Peter en Alwine

De drijvende krachten achter dit project zijn Peter Schallenberg en Alwine van Winsen. Peter is al vele jaren beroepsimker. Hij richt zich als imker op het behoud van de honingbij. Toen vanuit de VS het wetenschappelijke teeltprogramma om varroa resistente bijen te telen kwam overwaaien, besloot hij er samen met een paar gelijkgestemde imkers meteen mee aan de slag te gaan. Het resultaat is dat er nu al een paar jaar achtereen 100 procent resistentie is bereikt. BeeSerious is hiermee koploper in Europa. Maar met één resistente koningin red je de wereld niet. Daarom is een forse schaalvergroting noodzakelijk.  

Alwine besloot eind 2016 om Peter te gaan helpen met het project. Als door de wol geverfd cultureel ondernemer, toen nog zonder kennis van bijen, maar met een brede achtergrond op het gebied van design, marketing, cultuur, dranken en ondernemerschap had zij alles in huis om samen met Peter een goede zakelijke basis te creëren. BeeSerious is klaar voor de toekomst.

www.honingmeteenverhaal.nl

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief