Den Dikken Boom

Boeren en makers

Den Dikken Boom

IJsseldijk Noord 123, Ouderkerk a/d IJssel

Boerderij Den Dikken Boom is gelegen aan de IJsseldijk Noord te Ouderkerk aan den IJssel. De boerderij is gevestigd op een voormalige steenplaats waarbij de naam verwijst naar een historische boom op het erf.

Omstreeks 1915 sloot Antonie Vonk Noordegraaf de steenfabriek. Zijn kleinzoon; wederom een Antonie, startte op deze plek een boerderij. Gerrit en Pieta Vonk Noordegraaf namen in 1977 het melkveebedrijf over. In 2010 stapte de familie van melkvee over naar Lakenvelder vleesvee koeien. De laatste generatie, Antonie Anne Vonk Noordegraaf, is nu woonachtig en werkzaam op het bedrijf.

De Lakenvelder koe is een Oudhollands ras dat al eeuwen in Nederland voorkomt. De Nederlandse Lakenvelder is zeldzaam. Op dit moment staan er nog maar drieduizend Lakenvelder runderen ingeschreven bij het Nederlands stamboek. Lakenvelder koeien hebben een bijzonder uiterlijk door het witte laken op de rug. De koeien zijn zwart of rood van kleur en hebben een vriendelijk karakter. Het vee kan leven op een bescheiden rantsoen. Gras, hooi en een minimum aan graanproducten zijn voldoende voedingsstoffen om op een gezonde manier te groeien. Dit geeft het vlees van het Lakenvelder rund een bijzondere goede kwaliteit en een fijne structuur.

De keuze voor Lakenvelder runderen komt voort uit liefde voor het natuur- en diervriendelijk boeren. De Lakenvelder is een traag groeiend ras; de koeien groeien op een rustig tempo wat de smaak van het vlees ten goede komt. Kalfjes groeien de eerste vier tot vijf maanden op bij de moeder wat extra rust en weerstand met zich meebrengt. Daarnaast loopt het vee een groot gedeelte van het jaar buiten wat de algehele weerstand verhoogt. De koeien zijn vrijwel nooit ziek en hebben hierdoor weinig tot geen medicijnen nodig. Dit alles maakt Lakenvelder vlees een (h)eerlijk product uit de Krimpenerwaard!

www.DenDikkenBoom.nl