Forellenvisvijvers Zederik

Boeren en makers

Forellenvisvijvers Zederik

Broekseweg 28, Meerkerk

Forellenvisvijvers Zederik in Meerkerk staat garant voor voor vis van kwaliteit. Liefhebbers kunnen er zelf vis vangen, maar het is ook mogelijk om er verse en gerookte forel te kopen.

Het bedrijf ontving voor haar forel het keurmerk Erkend Streekproduct.

In 1999 openden Bert en Rosita Forellenvisvijvers Zederik nadat ze twee grote visvijvers hadden laten graven aan de Broekseweg in Meerkerk.

Hoe kwamen ze op het idee? "We vissen zelf graag. Tijdens het vissen vind je rust, je hoeft er niet bij na te denken. Je moet wel goed kijken, je instinct gebruiken, zou je kunnen zeggen. Want forelvissen is wel een actieve manier van vissen. Je bent continu bezig. De forel is een roofvis. Door je aas te laten bewegen, wakker je het instinct van het dier aan" “Mensen die geen ervaring hebben met het vangen van forel geven we graag advies”.

Er is een samenwerking met een lokale Zorgboerderij. De clienten mogen helpen bij de Zederik.

Herkomst: Omdat in het Groene Hart geen kwekerijen zijn, kopen wij onze forellen in Doornspijk.

Het proces

De vissen komen op een gewicht van 200 gram bij de forellenkwekerij Zederik in Meerkerk aan. Daar worden ze opgekweekt in bassins en later uitgezet in de visvijver te Meerkerk. De forellen krijgen regulier voer en vismeel bestaande uit vis- en palmolie en bijvangsten die op zee zijn gevangen. Het voer bevat geen antibiotica.

Anders dan veel mensen denken, is de Zalmforel geen kruising tussen een Forel en een zalm. De zalmkleur is echter te danken aan het vermogen van zalmachtigen (waartoe de Forel behoort) om astaxanthine in het spierweefsel op te slaan. Dat stofje is afkomstig van kreeftachtigen die het produceren uit de beta-caroteen die ze via algen binnenkrijgen. Andere vissoorten die veel kreeftachtige eten slaan de astaxanthine op in hun huid en eierstokken, maar worden er verder niet zalmkleurig van. Overigens is astaxanthine  gewoon een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit schalen van kreeftachtigen. Behalve dat astaxanthine het vlees een zalmkleur geeft, voegt het ook de kenmerkende smaak toe met noten van fruit en bloemen.

De forellen in de Meerkerkse kwekerij zwemmen in uitzonderlijk schoon water. Er wordt geen kunstaas gebruikt waardoor het water vervuild zou kunnen raken.

De vissen zwemmen gemiddeld 3 tot 6 maanden in de vijvers waarna ze op een gemiddeld gewicht tussen de 350 en 450 gram gevangen en geslacht worden

  • Product is beperkt leverbaar.
  • Product is uitverkocht.