PRODUCT FILTER

Fruitboertje

Fruitboertje

Kleihoogt 40f, Berkel en Rodenrijs

Als de fruitbomen vol bloesem staan, kijk je je ogen uit in de kas van Jan en Petra Millenaar. Nadat ze werden uitgekocht op hun oude locatie bij Pijnacker vanwege de aanleg van een groenzone besloot het stel een nieuwe weg in te slaan. Ze verruilden de paprika’s voor kersen en ander fruit en noemden hun nieuwe bedrijf Fruitboertje. Voor hen geen enorme kassen meer, maar een kas die precies groot genoeg is om het werk met z’n tweeën te kunnen doen. Zo bracht de uitkoop hen een heel nieuw bedrijf!

Ze worden bij hun werk geholpen door een leger bijen en hommels. Het bedrijf is niet biologisch gecertificeerd, maar in de kas worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ze werken met natuurlijke vijanden. Zo scharrelen er kwarteltjes door de kas die onkruid en overbodige insecten opeten. Voor de ramen in de kas zit gaas, op die manier hopen Jan en Petra de meeste schadelijke insecten buiten te houden.

De kas van Jan en Petra is niet verwarmd. De energie die ze gebruiken voor het openen en sluiten van de ramen en de pompen voor het water geven komt van hun eigen zonnepanelen. Daar draait de warmtepomp van hun huis ook op en ze voorzien nog eens drie gezinnen van stroom.

Tussen mei en september oogsten ze wel 16 soorten kersen en 6 pruimensoorten. In de kas groeit ook rode bes. Omdat hun fruit geen bulkproduct is, worden de bomen niet in een keer leeggeplukt. Als Jan en Petra een kers zien die eigenlijk nog nèt wat meer tijd nodig heeft, laten ze die hangen. Zo leveren ze alleen écht rijp fruit. Dat kun je proeven! Het liefst levert het stel direct aan de klant. In het seizoen hebben ze op verschillende plekken in de regio automaten staan waar mensen zelf hun fruit uit kunnen halen. Bij hun kas staat er ook een. Dat levert regelmatige leuke gesprekken op het erf op. De verkoop via de korte keten van Rechtstreex sluit daar mooi bij aan.

Meer lezen? Hier vind u de website van het Fruitboertje.

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief