Janneke en Cees Klootwijk

Boeren en makers

Janneke en Cees Klootwijk

Langebroekstraat 40-42, Raamsdonk

Janneke en Cees Klootwijk telen in Raamsdonk in West-Brabant een breed assortiment aan groenten! Zij doen dit geheel biologisch. In januari 2019 krijgen zij het BIO-keurmerk, ze zijn nu in omschakeling. Vandaar dat achter hun producten nu (onbespoten) staat in de webshop.

Oorspronkelijk komen broer en zus uit Ridderkerk, maar daar zijn ze in 2000 uitgekocht. In Raamsdonk vonden ze een mooi kassencomplex waar ze sindsdien telen. Janneke woont nog wel in Ridderkerk en de producten voor Rechtstreex neemt zij hier mee naartoe zodat onze chauffeur ze daar op kan pikken.

Zoals de biologische teelt voorschrijft, telen ze in de bodem die ze enkel bewerken door één keer in het jaar te spitten en te frezen. Er worden geen kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De ervaring leert dat het gewas zichzelf vaak zelf herstelt als je er maar af blijft. De grote diversiteit aan gewassen in de kas zorgt er natuurlijk ook voor dat ze nooit te afhankelijk zijn van het welslagen van één oogst.

Er wordt met het seizoen meegeteeld en het zaad wordt zoveel mogelijk zelf geoogst. Ze laten planten daarom expres doorschieten en alles wordt zelf gezaaid. Dat gebeurt 's nachts, want de maan heeft een belangrijke invloed op het zaaiproces van sommige planten, en verder is het 's nachts ook lekker doorpakken! 

Janneke staat elke maand op de Rotterdamse Oogstmarkt om daar mensen meer te vertellen over haar groenten. Ze ziet dat echt als educatie! Ga dus eens langs op de markt als je Janneke wilt ontmoeten en meer wilt horen over haar bedrijf! 

www.klootwijkagf.nl