PRODUCT FILTER

Lekker Brood

Lekker Brood

Dintelstraat 46 M, Den Haag

De Broodbrouwers

In 2018 besloten Lekker Brood en Happy Tosti de handen ineen te slaan. Lekker Brood levert al vanaf dag één het biologische brood waarmee de tosti’s van Happy Tosti worden gebakken. Deze langdurige zakelijke relatie is uitgegroeid tot een vriendschap tussen deze ‘Haagse’ bedrijven. De combinatie van het succesvol banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking door Happy Tosti, en de ambachtelijke en biologische productiewijze van Lekker Brood resulteerde in het unieke bedrijf De Broodbrouwers. Biologisch brood gebakken door een team dat voor 40% bestaat uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Het product 

Vanaf 2012 bakt Lekker Brood alleen nog maar biologisch brood op zuurdesembasis. In de bakkerij wordt inmiddels een nieuwe bereidingstechniek toegepast: het zogenaamde brouwbrood. Het brouwbrood is een uniek product, omdat het graanmengsel wordt gekookt vóór het bakproces. Het resultaat is een soepel brood dat zonder broodverbeteraars, E-nummers of andere toevoegingen extra lang smeuïg en vers blijft. De bereiding maakt het brood bovendien beter verteerbaar, waardoor mensen met een intolerantie voor brood het brouwbrood beter verdragen.

Het pand 

De bakkerij van Lekker brood is gevestigd in het voormalige bier-koelhuis van de Bredase bierbrouwerij De Drie Hoefijzers.Het pand is gebouwd in 1912. Hiervandaan werden de bierfusten met paard en wagen gedistribueerd naar cafés, restaurants en winkels. Dit bier-koelhuis was ooit het grootste van ons land. Het is het enige dat bewaard is gebleven en sinds 2007 staat het op de gemeentelijke monumentenlijst van Den Haag.

De meeste historische aspecten van het bier-koelhuis zijn bewaard gebleven of gerenoveerd. In de vroegere flessenkelder staat nu de ambachtelijke bakkerij waar de producten van Lekker Brood van uitsluitend biologische grondstoffen gebakken worden. De silo’s voor de biologische grondstoffen staan op de voormalige ijszolder, bovenin het gebouw. Het biologische meel en bloem komen via een spectaculair bakkerijorgel naar de bakkerij in de kelder. Het is een bezoekje waard: Dintelstraat 46, vlakbij Den Haag HS.

Duurzaamheid

Tijdens de renovatie van dit gemeentelijke monument is er alles aan gedaan om de historische elementen te bewaren. Toch zijn er hedendaagse verduurzamingen gerealiseerd: er wordt uitsluitend gewerkt met groene stroom, de luchtbehandeling wordt op een intelligente wijze afgestemd op het gebruik van het gebouw, er zijn watervrije urinoirs, sensoren om elektricitieit niet onnodig aan te laten staan en natuurlijk de fluisterbezorging van de Haagse wijkpunten van Rechtstreex met een elektrische bestelbus. Het hergebruik van oud brood en de opwekking van bruikbare biologische reststromen wordt met enthousiasme omarmt.

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief