PRODUCT FILTER

Niels van der Waal

Niels van der Waal

Middelweg 27, Numansdorp

Niels van der Waal runt samen met zijn ouders V.o.f. Philipsburg, een familiebedrijf dat is vernoemd naar de naam van de boerderij: “Philipsburg”, ontstaan in 1642, en vernoemd naar de oprichter Philip van Cromstrijen.

Niels is de vijfde generatie op het bedrijf in Numansdorp. Het is een extensief maar hoogproductief akkerbouwbedrijf van ruim honderd hectare, waar op de lichte en zware klei traditionele akkerbouwgewassen worden verbouwd. De drie belangrijkste gewassen zijn consumptie-aardappelen, uien en suikerbieten. Aardappelen gaan voornamelijk naar de frietindustrie en een klein gedeelte wordt geëxporteerd of vindt z’n weg naar de tafelmarkt. Rode en gele uien worden voornamelijk voor de export geteeld. De suikerbieten worden, zoals de naam al zegt, verwerkt tot suiker.

Naast deze intensieve gewassen bestaat ongeveer de helft van het bouwplan uit graan en graszaad, welke op onze kleigronden nodig zijn om de grond weer tot rust te laten komen. De grond is ons grootste kapitaal en het belangrijkste productiemiddel, vandaar dat wij hier uiterst zorgvuldig mee omgaan. Een vruchtbare bodem is voor ons het uitgangspunt voor een duurzame bedrijfsvoering.

Zoete aardappel, of bataat, is een populaire groente, lekker en gezond. Echter het merendeel dat in de winkel ligt wordt niet in Nederland verbouwd, maar op grote schaal op andere continenten met een subtropisch klimaat. Dat past niet bij een duurzame wereld, en daarom zijn we op kleine schaal begonnen met het telen van bataat. Op kleine schaal omdat dit product eigenlijk niet geschikt is om op onze (zware) kleigrond te telen. De knollen zijn vaak iets minder mooi van vorm, en het product is niet machinaal te oogsten. De kwaliteit is echter uitstekend.   

De reden dat wij graag samenwerken met Rechtstreex is omdat het concept van een regionaal geteeld product met een verhaal ons erg aanspreekt. Verder past dit concept bij de zoete aardappels die wij telen. Wij willen graag dat de mensen die onze zoete aardappels eten weten waar deze vandaan komen.

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief