PRODUCT FILTER

Stadslandbouwkas 'De Oude Beer'

Stadslandbouwkas 'De Oude Beer'

Rijksstraatweg 108, Dordrecht

Stadslandbouwkas 'De Oude Beer' is ontstaan in oktober 2013. Voor die tijd was de kas in gebruik door een tuinder voor groententeelt op commerciële basis. Er werd geteeld op de reguliere manier van telen die gangbaar is voor monocultuur. Dat betekende dat er afgezien van de groenten vrijwel geen (bodem)leven meer aanwezig was in de kas.

Toen de initiatiefnemer Jan Ligtenberg in 2013 groen licht kreeg om van de leegstaande kas een stadslandbouwkas te gaan maken ging hij met wat zaden, gereedschappen, inzet en plezier aan de slag. Jan had een droom, een visie, dat stadslandbouw op ecologische wijze mogelijk moest zijn. Telen zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Telen in een omgeving in overeenstemming met de natuurlijke verhouding tussen de omgeving en de organismen die er in leven. Jan begon met het telen op een ecologische wijze, met natuurlijke meststoffen en natuurlijke plaagdierbestrijders. Een mooi voorbeeld hiervan zijn lieveheersbeestjes die ingezet worden om bladluis te bestrijden.

Al vrij snel sloten zich vrijwilligers bij de kas aan en begon er iets moois te ontstaan. De kas van 3500 vierkante meter veranderde langzaam van een kale woestijn in een biotoop van leven, een stukje natuur maar dan binnen. De bodemdiertjes kwamen langzaam terug en allerlei insecten zochten hun onderkomen in de kas. In de vijver wonen nu verschillende soorten amfibieën, kikkers padden en salamanders en er nestelen ieder voorjaar zelfs kwikstaartjes in de kas.

Zo'n grote kas onderhouden is natuurlijk heel veel werk maar er ontstond een vast groepje van enthousiaste vrijwilligers die de visie van Jan deelden die zorg droegen voor een basis in de kas. Deze basis is erg belangrijk geweest voor de verdere ontwikkeling van de kas. In de opeenvolgende jaren is deze ontwikkeling door gegaan en in mei 2017 hebben we besloten om met het team van de stadslandbouwkas een stichting te maken. Nu zijn we de Stichting stadslandbouwkas "de Oude Beer"

In onze kas gaat het niet over productie en niet over een verdienmodel, wel handelen wij in waarde. Wij handelen niet in geld waarde maar in iets wat wij gelukswaarde noemen. De kas is een plek die leeft, waar leven ontstaat. Een fijne plek waar  vrijwilligers met uiteenlopende achtergronden aan het werk zijn.  Een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is voor een kopje koffie of thee en een praatje. Een plek waar bezoekers verse onbespoten groenten en kruiden zelf mogen oogsten.

Op de foto staan drie van onze vrijwilligers, van links naar rechts, Heleen Haksteen, Heleen is vrijwilligster in de kas voor een aantal uurtjes per week, zij beheert o.a. de inzamelbak voor het Zaden voor Voedsel initiatief  en doet het secretariaat voor de stichting. Sjors Verheij komt als vrijwilliger 2 dagen per week in de kas helpen hij is onze klusjes/timmerman en tuinman. Hij bedenkt allerlei praktische oplossingen en maakt de mooiste dingen van gerecycled materiaal. En Ben Pardijs, Ben loopt een jaar stage in de kas voor zijn opleiding Biodynamische Landbouw richting Stadslandbouw bij de Warmonderhof. Voor Ben is onze kas een leerzame werkplek en voor de stichting is de kennis van Ben een waardevolle aanvulling. Ben maakt op dit moment als stage opdracht het zaaiplan voor de kas voor de komende jaren.

Stadslandbouwkas De Oude Beer is een bezoekje waard, niet alleen voor de groenten maar de sfeer in de kas is een belevenis op zich. Vanaf april gaat de kas weer open voor bezoekers, je bent van harte welkom. Kun je niet wachten om de sfeer te proeven dan kun je deze korte documentaire over onze kas alvast bekijken.

Tot ziens in de kas, je bent van harte welkom.

Bekijk hier de facebook-groep van de Stadslandbouwkas!

Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief