PRODUCT FILTER

Vigna

Vigna

Westvlietweg 74 -a1, DEN HAAG

Vinga Taugé is ontstaan vanuit de voormalig champignonkwekerij van Jasper Tuit. Hij kweekte champignons in oude oorlogsbunkers in Voorburg. Toen Jasper opmerkte dat de vraag naar taugé groeide, besloot hij in 1955 de schakeling naar taugé te maken. Jasper Tuit's taugé werd door heel Nederland verkocht aan voornamelijk Chinese restaurants en supermarkten. In 1984 kwam Arjan de Vet als 18-jarige jongen bij het bedrijf werken als chauffeur. Toen Arjan in 1987 de kans kreeg om het bedrijf over te nemen, heeft hij deze kans gegrepen. In dat jaar is hij gestart met Vinga Taugé.

Er werken op dit moment zeven collega’s bij Vigna Taugé. Zij zorgen voor het kweekproces van de bonen. Dit proces begint met het weken van de droge mungbonen, wat ongeveer een halve dag duurt. Daarna worden de bonen over de bodem van grote RVS containers verdeeld en kan het spruiten van de bonen beginnen. Enkel door het reguleren van water en warmte groeien de mungboonspruiten in zes dagen uit tot taugé. Na de zes dagen wordt de taugé op een grote trilzeef gelegd, waardoor de huidjes van de bonen eraf vallen.

De bonen van Vigna Taugé komen van verschillende boeren uit Myanmar (Birma). Deze boeren bezitten allemaal een klein stukje grond waarop zij de mungboon telen. De hele familie helpt in het bedrijf waar de mungbonen met de hand worden geoogst en gepeld. Op een centraal punt in de provincie komen alle boeren bijeen met hun oogst. Elke provincie heeft één trader, die alle mungbonen opkoopt.

Er is een aantal internationale instanties, die zich inzetten voor deze boeren. Vigna Taugé is in gesprek met deze organisaties (ICCO Cooperation en Civic Engagement Alliance) om te onderzoeken op welke manier zij kan bijdrage leveren aan een structurele verbetering.

Vigna
DEN HAAG

Taugé

€ 1.90
zakje
Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief