PRODUCT FILTER

Westhoek Kaas en Vlees

Westhoek Kaas en Vlees

Westdijk 8, Mijnsheerenland

Sinds 20 jaar hebben Maarten en Nellie een schapenbedrijf. Tegenwoordig hebben zij hoofdzakelijk Duitse Zwartkop vleesschapen, die het grootste deel van het jaar buiten in een Natura 2000 gebied in Zuid-Beijerland op de zomerkade grazen. De schapen worden op hun bedrijf geboren en blijven daar veelal hun hele leven. Ramlammeren en volwassen dieren die niet fokwaardig zijn, worden door een zelfslachtende slager geslacht en deze maakt er mooie producten van zoals de lamsburgers. De fok heeft als doel de eigen dieren te vervangen en soms worden er jonge dieren aan een ander boer verkocht.

De schapen lopen het hele jaar buiten in de wei, maar in februari komen de schapen op stal om te lammeren. Van maart tot en met oktober melken ze de melkschapen en maken ze schapenkaas van die melk. Dit doen ze alleen met hun eigen melk in hun kaasmakerij aan huis. Een deel van het kaasmaken gebeurt mechanisch, maar er komt ook veel handwerk bij kijken, bijvoorbeeld bij het scheppen van de wrongel in de vaten.

De kaasmakers werken graag op deze ambachtelijke manier: “We zijn een klein bedrijf en we weten wat we maken. Omdat we schapenkaas van rauwe melk maken is hygiëne heel belangrijk; we pasteuriseren de melk niet omdat rauwe melk zorgt voor een betere smaak.” Pasteuriseren is het doden van bacteriën door het kort verhitten van de melk. Voor het pekelen, waarbij de kaas in een zoutbad ligt, werkt Nellie met Keltisch zeezout. Omdat dit minder natrium bevat dan regulier zout. Te veel natrium is slecht voor je bloeddruk. Ook kiest het bedrijf voor vegetarisch stremsel zodat het pure schapenkaas blijft. Normaal stremsel is afkomstig van kalfjes.

Er is nog maar een handvol bedrijven die op deze ambachtelijke wijze schapenkaas maken van eigen melk. Schapenkaas is niet zo’n bekend product. Toch zitten er naast de bijzondere smaak nog meer voordelen aan schapenkaas; het is bijvoorbeeld lichter verteerbaar dan andere kazen en het vet dat erin zit, is beter voor je cholesterol. Nellie verkoopt haar bijzondere producten graag aan klanten in de buurt. Ze staat dan ook veel op markten, zoals de Rotterdamse Oogstmarkt.

Trouwens, Nellie maakt ook koeienkaas! Dit doet ze met de rauwe koeienmelk van maatschap Oudijk in Strijen, om de hoek bij Westhoek Schapen. Een echt familiebedrijf, vader en moeder en de vier studerende kinderen helpen ook graag mee. Zij verbouwen ook het gras en het graan voor de eigen koeien.

Kijk voor meer informatie op de website van Westhoek Schapen.

Westhoek Kaas en Vlees
Mijnsheerenland

Schapenboerenmetworst met peper

€ 6.64
stuk
Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief