Westhoek Kaas en Vlees

Boeren en makers

Westhoek Kaas en Vlees

Westdijk 8, Mijnsheerenland

Twaalf jaar geleden stopte Nellie met haar werk in de zorg zodat ze van haar hobby haar werk kon gaan maken. Voor haar plezier hield ze al schapen. Ze breidde haar veestapel uit en nam les om het kaasmaken onder de knie te krijgen. Sindsdien heeft zij met haar man Maarten in Mijnsheerenland in de Hoeksche Waardeen schapenbedrijf met Melkschapen en Duitse zwartkop vleesschapen, een stevig en oud ras.

De schapen lopen het hele jaar buiten in de wei, maar in februari komen de schapen op stal om te lammeren. Van maart tot en met oktober melken ze de melkschapen en maken ze schapenkaas van die melk. Dit doen ze alleen met hun eigen melk in hun kaasmakerij aan huis. Een deel van het kaasmaken gebeurt mechanisch, maar er komt ook veel handwerk bij kijken, bijvoorbeeld bij het scheppen van de wrongel in de vaten.

De kaasmakers werken graag op deze ambachtelijke manier: “We zijn een klein bedrijf en we weten wat we maken. Omdat we schapenkaas van rauwe melk maken is hygiëne heel belangrijk; we pasteuriseren de melk niet omdat rauwe melk zorgt voor een betere smaak.” Pasteuriseren is het doden van bacteriën door het kort verhitten van de melk. Voor het pekelen, waarbij de kaas in een zoutbad ligt, werkt Nellie met Keltisch zeezout. Omdat dit minder natrium bevat dan regulier zout. Te veel natrium is slecht voor je bloeddruk. Ook kiest het bedrijf voor vegetarisch stremsel zodat het pure schapenkaas blijft. Normaal stremsel is afkomstig van kalfjes.

Er is nog maar een handvol bedrijven die op deze ambachtelijke wijze schapenkaas maken van eigen melk. Schapenkaas is niet zo’n bekend product. Toch zitten er naast de bijzondere smaak nog meer voordelen aan schapenkaas; het is bijvoorbeeld lichter verteerbaar dan andere kazen en het vet dat erin zit, is beter voor je cholesterol. Nellie verkoopt haar bijzondere producten graag aan klanten in de buurt. Ze staat dan ook veel op markten, zoals de Rotterdamse Oogstmarkt.

Trouwens, Nellie maakt ook koeienkaas! Dit doet ze met de rauwe koeienmelk van maatschap Oudijk in Strijen, om de hoek bij Westhoek Schapen. Een echt familiebedrijf, vader en moeder en de vier studerende kinderen helpen ook graag mee. Zij verbouwen ook het gras en het graan voor de eigen koeien.

Kijk voor meer informatie op de website van Westhoek Schapen.