• EETALAGE
  • Boxen, pakketten en kant & klaar
  • Groenten en kruiden
  • Fruit
  • Boter, kaas en eieren
  • Lekkers en snacks
  • Zuivel
  • Sauzen en smaakmakers
  • Vega, vlees en vis
  • Meel, bonen en pasta
  • Koffie, thee, sap en drank
  • Brood en banket
  • Zoet en hartig beleg
  • Cadeaus en overige
  • PRODUCT FILTER

    Zeeuwsche Zoute

    Zeeuwsche Zoute

    Nijverheidsweg 53, Bruinisse

    Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland. Dit authentieke vissersdorp is gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. De zoutziederij is een initiatief van Christian Clerx, een geboren en getogen Zeeuw. Voor zijn werk was hij veel in het buitenland en zag hij in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Hij vroeg zich af waarom er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout was. In 2019 begon hij in het weekend vanuit zijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk te gaan om met water uit de Oosterschelde zout te maken.

    Inmiddels produceert Zeeuwsche Zoute ongeveer 300 kilo ambachtelijk zeezout per maand van water uit de Oosterschelde en bestaat het team uit 5 enthousiaste medestanders. De locatie in Bruinisse is een uitgelezen plek om zout te maken, aangezien de nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken het water op natuurlijke wijze zuiveren. Zo filtert een oester 5 liter water in een uur en een mossel zelfs 10 liter.

    Zeeuwsche Zoute gebruikt een combinatie van Zeeuws vakmanschap en moderne technieken. Zo wordt bijvoorbeeld het calcium met de hand afgeschept omdat dit een bittere smaak aan zout geeft. Deze methoden en technieken zorgen voor een authentiek zoutproduct dat het dagelijks leven verrijkt en zorgt voor een nieuwe smaaksensatie. De zoutkristallen geven een knisperend mondgevoel en een hoge smaak, waardoor je minder zout nodig hebt. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. Later, in de Middeleeuwen, groeide dit uit tot een waar ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie weer nieuw leven in met nieuwe zoutvarianten: puur, gerookt en binnenkort ook in zilte combinaties met zeewier, zeekraal en kruiden.

    Met elke optimalisatie die Zeeuwsche Zoute doorvoert wordt ook een stap gezet in het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Op dit moment wordt stroom van windmolens gebruikt, maar de ambitie is om door middel van zonne-energie het volledige productieproces van stroom te kunnen voorzien. Op termijn wil Zeeuwsche Zoute het productieproces volledig circulair maken. Op dit moment wordt de restwarmte van de kookketels al herbruikt om het koude water voor te verwarmen en gebruikt een glazenwassersbedrijf uit Zierikzee het gedestilleerde water. 

     

    Zeeuwsche Zoute
    Bruinisse

    Zeeuwsch zout - Gerookt

    € 8.21
    potje
    Zeeuwsche Zoute
    Bruinisse

    Zeeuwsch zout - Puur

    € 7.19
    potje
    Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
     
    Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief