Kaasmakerij Huig van de Graaf

Kaasmakerij Huig van de Graaf

Huig van de Graaf werkt bij boerderij De Hondspol, maar is daarnaast ook zelfstandig kaasmaker in de regio, onder de naam Kaasmakerij Huig van de Graaf. 

Huig van de Graaf is een bijzondere kaasmaker uit Doorn. Geboren en getogen in de Alblasserwaard, opgegroeid tussen het melkvee, maar in zijn jeugdjaren nooit een kaas gemaakt. De fascinatie was er wel, en na jarenlang ervaring opdoen bij diverse kaasmakers, zette hij in 2015 de stap om zijn eigen kaasmakerij te starten.

Kleinschalig en handgemaakt, met basis ingrediënten van lokale boerenbedrijven. Dat is waar Huig voor gaat. Hij wil meer kunnen doen dan het produceren van de standaard Goudse kaas, en gaat regelmatig het experiment aan. Zo bracht hij onlangs, op uitnodiging van Rechtstreex, een Utrechtse variant op fèta op de markt. Dat is een kaas die regelmatig op een menu van Restaurant Kantien verschijnt. Er wordt momenteel geëxperimenteerd met een Utrechtse camembert..

Hij heeft ongelofelijk veel plezier in wat hij doet. Als hij vertelt over een van zijn andere kazen, de Blauwe Geit, dan krijgt hij gewoon pretoogjes. De biologische geitenmelk waarvan de kaas wordt gemaakt komt van een zorgboerderij uit Kamerik. “Als je daar binnenloopt dan word je gewoon blij! De geiten staan lekker in het stro, gaan met regelmaat naar buiten om te grazen en de lammeren huppelen vrolijk door het hok.” De koemelk is afkomstig van melkveebefrijf Jan Doornenbal uit Doorn, waar de koeien in het seizoen dag en nacht weidegang krijgen.

’s Ochtends rond vijven worden de dieren gemolken, en begint hij als kaasmaker met een vers, zelfs nog warm product. De melk wordt niet gestandaardiseerd, waardoor iedere kaas anders smaakt. Het verwerken begint direct, en zo’n 1,5 uur later is het al een kaas. Dan gaat het nog maanden het pakhuis in. Spannend!

Adres

langbroekerweg 15 a, Doorn
3972 NB Driebergen

Log in of meld je aan om te zien of jouw wijkchef deze producten aanbiedt