3x Wat te doen met pastinaak?

Het is weer op en top herfst en dat betekent extra aandacht voor stevige knollen, wortelen en pastinaken in ons assortiment! Maar wat moet je nou met die gekke witte wortels uit onze Hollandse grond? Hieronder geef ik je drie makkelijke recepten voor pastinaak waarmee je snel wat lekkers op tafel zet. Heerlijk met een stukje vlees of vis of naast een vegetarische salade. Hmmm... lekkerrr!

Dit haal je in huis:

Voor de chips:

2 pastinaken (goed afwassen met koud water!) 

zeezout

komijn, chilivlokken, paprikapoeder (*optioneel)

frituurolie

 

Voor de geroosterde pastinaak:

3-4 pastinaken (goed afwassen met koud water!)

1 bol knoflook

verse tijmtakjes

olijfolie

zeezout

 

Voor de puree van pastinaak:

4 pastinaken (goed wassen met koud water!)

zeezout

scheutje volle melk (*kookvocht of bouillon kan ook!)

klont roomboter

- verse nootmuskaat

Chips van pastinaak

- Verwarm schone frituurolie tot 175 graden Celsius in een frituur of pan.

- Schil de pastinaak en snijd er hele dunne plakjes van. Dit gaat het beste met een mandoline, maar kan ook met een scherp mes.

- Bak de pastinaak chips in 2-3 min. in de frituur totdat ze licht kleuren.

- Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met grof zeezout.

- Serveer de chips het liefst meteen of bewaar ze in een luchtdichte pot.

Tip: Voor wat extra punch kun je de chips kruiden met wat komijn, chilivlokken of paprikapoeder. 

Geroosterde pastinaak

- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

- Schil de pastinaak en snijd hem in grove stukken.

- Leg de pastinaak met wat tenen knoflook in een ovenschaal.

- Bestrooi met wat verse tijm, olijfolie en grof zeezout.

- Bak ze in ongeveer 25 min. af in het midden van de oven.

Tip: Wortels, aardappels en pastinaken zijn beste vrienden. Combineer je deze groenten in een gerecht, dan weet je zeker dat het goed komt! 

Puree van pastinaak

- Schil de pastinaken en snijd ze in grove stukken.

- Kook ze in 10 min. gaar in een pan met een klein laagje water met wat zeezout.

- Giet af en stamp fijn.

- Roer er een scheutje melk en een klont roomboter door.

- Maak de puree af met wat verse nootmuskaat.

Tip: Ben je lactose intolerant of kies je er bewust voor om geen zuivel te eten? Kook de pastinaken dan in een beetje groentenbouillon en gebruik een schepje kookvocht om je puree af te maken.