Jingle all the way!

 

Voor de soep (4 personen): 

scheut milde olijfolie

25 g roomboter 

2 uien 

2 kleine tenen knoflook 

180 g pastinaken 

500 g aardperen 

halve venkel

1 tl venkelzaadjes 

1 l water

1 bouillon blokje 

peper en zout uit de molen

6 draadjes saffraan 

scheut witte balsamico azijn 

 

Voor de gremolata (kruidenolie): 

half bosje peterselie 

1 tl grof zeezout

5 el olijfolie extra vierge

1 citroen (sap en rasp)

 

Voor de crostini: 

gewassen pompoen met schil 

verse of droge salie

1 teen knoflook 

peper en zout

blauwader kaasje 

4 plakken zuurdesembrood 

olijfolie om crostini in te smeren

zout en peper

 

Voor de salieboter:

50 g boter 

gedroogde fijngehakte blaadjes salie

¼ tl zout

Aan de slag!

 

Zo maak je de soep: 

- Laat de olie boter in een pan smelten.

- Pel de ui en snipper hem in fijne stukjes.

- Bak die op laag vuur aan in de boter en olie tot de snippers mooi glazig zijn.

- Pers de knoflook en voeg die toe aan de pan.

- Schil de aardpeertjes en de pastinaken en was de venkel.

- Snijd de groenten in dobbelsteentjes van ca. 1 x 1 cm.

- Bak de ingrediënten een paar minuten aan in de pan en roer ze regelmatig om. 

- Stamp de venkelzaadjes in een vijzel en voeg ze toe. 

- Zet het vuur laag en voeg het water en het bouillon blokje toe.

- Breng op smaak met peper en zout. 

- Doe de deksel op de pan en laat het geheel 20 min. koken.

- Haal 2 el vocht uit de soep en laat hier 6 draadjes saffraan in trekken.

- Doe het saffraanvocht in de soep, doe het vuur uit en laat de soep 45 min. trekken.

- Pureer met een staafmixer de soep helemaal glad en voeg een scheutje witte balsamico azijn toe. 

- Zeef de soep door een fijne zeef, druk hem er doorheen met de achterkant van een lepel. 

- Proef de soep en breng hem indien nodig op smaak met wat extra zout, peper of azijn. 

 

Zo maak je de gremolata:

- Doe de peterselie met de olie, het zeezout en het sap en de rasp van een citroen in een keukenmachine met mesjes.

- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een smeuïge pasta en bewaar de pasta apart. 

 

Zo maak je de pompoen:

- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven en onder warmte).

- Was de pompoen wassen, snijd hem door de helft en lepel één helft leeg.

- Leg die helft met de bolle kant naar boven en snijd vanuit de steel gezien 8 plakken van 1 cm. dik. 

- Leg de pompoen plakken op een bakplaat zonder bakpapier.

- Besprenkel met flink wat olie, peper, zout, knoflook en fijngehakte blaadjes salie.

- Bak de pompoen in 20 min. in de oven en schud ze halverwege een keer om.

- Ze zijn klaar als ze zacht zijn en goudbruin zijn. 

 

Zo maak je de crostini:

- Snijd 4 plakken van een ruim 1 cm. van de Pain Levain.

- Leg ze op een bakplaat en besprenkel beide kanten van de plakken met een dun straaltje olijfolie en een paar draaien peper en zout.

- Masseer de olie, peper en zout er lekker ruim in.

- Plaats 8 min. in het midden van de oven totdat ze lekker knapperig zijn.. 

 

Zo maak je de salieboter:

- Smelt de boter in een pan met een dikke bodem op laag vuur.

- Voeg de salie en zout toe en blijf bij de smeltende boter tot hij helemaal gesmolten is en begint te borrelen.

- Giet de boter in een kommetje en zet hem in de vriezer zodat de boter weer stevig wordt. 

 

Aan tafel!

 Smeer de salieboter op de zuurdesemcrostini.

-  Leg daar twee plakken pompoen op met wat plakjes kaas.

-  Schenk de soep in en schep wat gremolata in het midden.

- Je voorgerecht is klaar om uit te serveren!