Blog:

Amsoi is een soort paksoi – het type groente dat bij mij altijd, steevast, in een slijmerige, taaie klontjesprut verandert. Ik was dus nogal huiverig toen ik van De Keuken van Rechtstreex een Mystery Box met (zo op het eerste oog) paksoi voorgeschoteld kreeg. Paksoi – nee maar echt? Ik zie daar ook heel knappe pastinaken liggen, toch? “Nee,” werd mij streng gezegd, 'dit is geen paksoi'. En nee, ik moest niet piepen. Die pastinaken waren de laatsten der winter-mohikanen en ik wou toch zo nodig ‘op het seizoen’ koken? Nou dan: hier heb je amsoi. Amsoi, zo bleek na een rondje googlen, is verwant aan de paksoi. Amsoi heet ook wel Mosterdkool, en is een eenjarige Oosterse bladgroente. Wacht even… mosterdkool? Dan maak ik mosterdsoep! Stond al langer op mijn lijstje, en lijkt met deze bos mosterdkool een match made in heaven!

Ingrediënten

1 liter bouillon (groentenbouillon, liefst zelfgemaakt, of van een blokje)

3-4 eetlepels boerenmosterd (met hele mosterdzaadjes erin, en van een goed merk. Deze soep staat of valt met, verrassend: lekkere mosterd :-))

3 prei (alleen het witte en heel lichtgroene stuk, in dunne ringetjes gesneden)

6 stengels amsoi (paksoi kan ook)

2 el bloem

2 el ongezouten roomboter

25 g (voor de roux + een beetje extra om in te bakken)

2 eieren (alleen de dooiers)

100 ml room (meer mag ook, voor een wat zachtere smaak)

Tip: Voor een kindvriendelijkere mosterdsoep: Maak ‘m met iets minder mosterd (en laat de grove mosterd helemaal achterwege), iets meer room en roer er een royale hoeveelheid geraspte kaas doorheen.

Bereidingswijze

- Maak een roux, door de boter te smelten en er langzaam het meel aan toe te voegen.

- Laat ca. 10 min. zachtjes pruttelen.

- Sauteer, in een andere pan, de prei en de amsoi (snel bakken in weinig boter, betekent dat :-)) tot de groenten zacht zijn geworden.

- Roer de grove boerenmosterd erbij en laat een paar minuten meebakken.

- Voeg de bouillon toe aan het mosterdmengsel en blijf roeren tot alle mosterd opgelost is.

- Doe het deksel op de pan en laat nog 10 min. zachtjes koken.

- Mix in de tussentijd de room met de grove mosterd en de twee ei-dooiers.

- Roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.

- Draai het vuur laag en blender de soep tot een glad geheel.

- Breng de soep weer aan de kook, zodat ie goed heet is.

- Haal de soep van het vuur en schenk er de roommix bij.

- Let op: blijf goed roeren zodat de ei-dooiers niet gaan stollen!

- Schep de soep in grote kommen eventueel met een extra toefje room en een takje peterselie.

- Goddelijk, geniet ervan! 

 

Kijk hier voor meer lekkere recepten en leuke verhalen: http://www.dianavanewijk.nl/lekker-lokaal-weekmenu-42-week-o-a-heerlijke-eenden-ragu-eendenborst-salade-en-amsoi-mosterdsoep/