Dit moet je in huis hebben:

Voor de soep:

5 Frieslander aardappels, schoongeschrobt met schil

1 ui

1 ½ liter bouillon (ik gebruikte de tuinkruidenbouillon van Zonnatura)

1 stengel bleekselderij

115 gram geraspte kaas (liefst Cheddar, maar lekker belegen mag ook)

2 eetlepels bloem

zout en peper

 

Voor de topping:

bieslook

zure room

gebakken spekjes (*optioneel)

Aan de slag!

- Leg de aardappels op een ingevette bakplaat en prik in elke aardappel wat gaatjes, met een vork. Bestrijk met olijfolie, bestrooi licht met zout en schuif in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

- Pof de aardappels in 45 min. tot ze er mooi bruin uitzien en de aardappels iets meeveert als je erop drukt.

- Laat afkoelen en snijdt in schijven van 2 cm. dik.

- Verhit de boter in een pan, voeg de uien toe, laat 10 min. zweten op laag vuur met het deksel op de pan.

- Voeg de bleekselderij toe en laat nog eens 10 min. zweten. Let op dat de groenten niet bruin worden - zet eventueel het vuur lager.

- Voeg de bloem toe, roer goed door en bak 1 min. mee

- Voeg de aardappels toe, plus het zout en de peper. Bak 5 min.

- Voeg de bouillon toe en laat 30 min. sudderen.

- Voeg de kaas toe en laat smelten.

- Stamp het geheel met een stamper tot een grove soep.

- Serveer met een lepel zure room, een handje bieslook-ringetjes, extra kaas en eventueel uitgebakken spekjes.

- Aan tafel!