Biet jij of biet ik? 

Veel mensen kennen gekookte bieten als een warme groente die je bij je avondeten eet. Maar wist je dat je er ook lekkere salades mee kunt maken? Vandaag geef ik je daarom een makkelijk recept voor een overheerlijke bietensalade met feta en dille. Een match made in heaven en een heuse hit aan tafel! 

Dit moet je in huis hebben:

6-8 (gekleurde) bieten (mix van wit, rood, geel, choggia)

half bosje dille

50 gram feta 

scheut kruidenazijn

scheut olijfolie

snuf peper / zout

2 augurken* (optioneel) 

Aan de slag!

  • Maak de bieten schoon (draai het loof van de biet en snijd de worteltjes er af) 
  • Boen de bieten onder de kraan goed schoon
  • Doe de schoongemaakte bieten in een pan en vul deze  met water tot de bieten net onder staan.
  • Breng de bieten aan de kook, let goed op, de bieten koken snel over. Leg een deksel op de pan en kook de bieten gaar, dit kan afhankelijk van de oogsttijd en grootte van de bieten 40 minuten tot een 1 uur duren. Dit kun je controleren door met een mesje in de bieten te prikken. Als ze van binnen helemaal zacht zijn, zijn ze gaat.
  • Giet de gare bieten af, vul de pan met koud water en laat de bieten afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. 
  • Pel het vel van de bieten af (knijp er in - ze horen zo 'uit de jas te floepen').
  • Snijd ze in blokjes van ca. 2 x 2 cm (hoeft niet heel precies, dus lekker hakken maar!) en leg ze in een schaal.
  • Bestrooi de bietjes met zout en peper.
  • Giet er een scheut olijfolie en een scheut kruidenazijn overheen. 
  • Hak de dille fijn en verkruimel de feta. 
  • Hak eventueel ook twee augurken fijn voor wat extra bite.
  • Strooi de topping over de salade en dan... genieten maar!