Koppie troost...

Het recept voor de bloemkoolsoep komt uit het geweldige boek van Janneke Phillipi, maar ik vind de bacon gremolata een essentiële toevoeging. Het geeft nét die zoutige bite die de soep verandert van een kom saus in een kom vol troostend romige soep – een feest voor het oog én bomvol vezels vitaminen en mineralen. De perfecte soep om een koude, natte pré-winterdag mee af te sluiten. Uh… gremolata? Gremolata is (het woord suggereert het al :-)) afkomstig uit de Italiaanse keuken. Het is een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie. Op zichzelf is al heerlijk, maar ook een super goede basis om je eigen creativiteit op los te laten met andere ingrediënten als toevoeging.

Ingrediënten

Voor de soep: 

1 bloemkool, gewassen

1 liter melk

200 ml slagroom

3 tenen knoflook, geplet peterselie,

tijm en/of rozemarijn  (vers of gedroogd)

 

Voor de bacon gremolata:

1 bakje gerookte spekblokjes

1 biologische citroen (alleen de rasp)

2 tenen knoflook

1 bosje bieslook of bladpeterselie, fijngehakt

Tip: Hoe fijner je schilt, hoe beter de smaken op elkaar inwerken en dus: hoe lekkerder de gremolata wordt. Liever vegetarisch? Vervang de bacon in de gremolata door gebakken kastanjechampignons of vervang het geheel door gekarameliseerde uien!

Aan de slag!

Zo maak je de soep: 

- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

- Snijd een gedeelte van de bloemkool in roosjes, en snijd die roosjes in plakjes.

- Leg ze in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en kruiden.

- Rooster ze gedurende 10 a 15 min. in het midden van de oven. Laat ze afkoelen en zet ze apart.

- Snijd de rest van de bloemkool in grove stukken.

- Doe de melk, de slagroom, de knoflook, de kruiden en de bloemkool in een pan en breng aan de kook.

- Kook zachtjes, zo’n 10 a 15 min., tot de bloemkool gaar is.

- Pureer half, zodat je wel dat dikke romige krijgt, maar toch ook nog wat bite van de bloemkool hebt.

 

Zo maak je de bacon gremolata:

- Bak de spekblokjes uit en laat iets afkoelen.

- Hak de peterselie heel fijn.

- Rasp de citroen.

- Pel de knoflooktenen en hak ze fijn.

- Meng de drie ingrediënten en klaar is kees!

- Schep de bloemkoolsoep in kommen, strooi er wat bacon gremolata en geroosterde bloemkoolschijfjes overheen en serveer.

- Eetze!

 

Kijk voor meer leuke recepten en verhalen op de blog: www.dianavanewijk.nl