Lekker licht, lokaal ontbijt (zonder gluten!) 

Toegegeven, ik ben normaal gesproken een bijzonder slechte ontbijter, maar bij een geslaagde 40-dagen-challenge hoort natuurlijk ook een goed ontbijt. Omdat ik brood behoorlijk zwaar vind om de dag mee te beginnen, heb ik een variatie bedacht voor een licht, lokaal ontbijtje zonder brood of gluten. Het geheim? Knapperige pompoenpitten met een zoet, krokant jasje. Een zeer geslaagd experiment, maar gezien de tijd heb ik mijn eerste verzoekje voor granola, muesli en/of havermout wel alvast bij de regio-coordinator ingediend.

Dit moet je in huis hebben: 

- 100 ml boerenkwark

- 1 conference peer  

- 100 g pompoenpitten 

- 3-4 el rietsuiker

Tip: Vind je pompoenpitten zelf roosteren toch wat teveel gedoe? Gebruik dan wat kant-en-klaar geroosterde pompoenpitten en een beetje lokale honing voor een snelle variatie op dit ontbijt.  

Aan de slag!

- Doe een paar scheppen boerenkwark in een ontbijtkom.

- Schil de peer, snijd hem in kleine blokjes en verdeel de stukjes peer over de kwark. 

- Spoel de pompoenpitten af met koud water zodat er geen of weinig draden en vruchtvlees meer aan blijven kleven.

- Doe een paar eetlepels rietsuiker in een koekenpan.

- Smelt de suiker en voeg de pompoenpitten toe. 

- Bak de pompoenpitten een paar minuten in de karamel op laag vuur.

- Giet het karamelmengsel met pompoenpitten op een stuk bakpapier en laat het afkoelen.

- Verbrokkel de crunchy pompoenpitten als ze zijn afgekoeld.

- Strooi naar smaak wat pompoenpitten over de kwark met peer. Let op: de pompoenpitten zijn vrij zoet, dus je hoeft er niet veel van te gebruiken. Bewaar de rest in een pot voor een later moment in de week.

- Eet smakelijk!

 

Dit recept is een van mijn recepten voor de 40-dagen-challenge-met-Rechtstreex. Wil je mij volgen of zelfs meedoen met de challenge? Meld je dan aan op de Facebookpagina. Tips & tricks en lekker suggesties of recepten zijn natuurlijk hartstikke welkom!