Ode aan de (na)zomer

Het einde van het kleurige zomer-en-begin-van-het-herfstseizoen is voorbij… Vanaf nu eten we knollen, kolen, rapen en penen. Geen straf, maar toch: als ode aan de zomer maak ik dit weekend 10 liter van deze robuuste baked beans & cherrytomatensoep. De perfecte brug tussen de zomer en de winter. Dit is zo op het oog een doodgewone tomatensoep – maar the devil zit in the details. De basis is gemaakt van in de oven geroosterde tomaten waaraan je overnight cherry-tomaatjes en witte bonen toevoegt. Aan tafel!

Dit moet je in huis hebben:

2 kg verse tomaten (Coeur de Boeufs of soeptomaten) 

5 takjes verse tijm (alleen de blaadjes!)

1 flinke witte of gele ui

4 tenen knoflook

0.5 kg overnight cherrytomaatjes

600 g witte bonen (geweekt en gekookt, of uit pot/blik. Let in dat laatste geval op het label: kies een pot/blik zonder E-nummers en was in alle gevallen goed voor je de bonen aan de soep toevoegt)

0.5 liter groentebouillon

2 liter water

balsamico-azijn

olijfolie

peper en zout 

Aan de slag!

- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

- Was de tomaten, snijd ze door de helft en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat.

- Schil de ui en hak hem in vieren. Pel de knoflook en snipper deze in grove stukjes. 

- Strooi de ui en de knoflook over de tomaten.

- Besprenkel royaal met de blaadjes van de tijm, balsamico-azijn en olijfolie.

- Schuif in de oven en laat 20-30 min. roosteren.

- Zet een pan met het water en de bouillon op het vuur 

- Haal de bakplaat uit de oven en laat de groenten iets afkoelen.

- Knijp de knoflook uit hun velletje, in de pan met bouillon, voeg ook de rest van de groenten toe. Breng aan de kook.

- Laat de tomatensoep een minuut of 10 zachtjes koken en pureer vervolgens tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper.

- Voeg de overnight cherry-tomaatjes en de witte bonen toe, laat ca. 10 min. doorwarmen. Klaar!

- Erg lekker als voorgerecht, maar ook geweldig als hoofdgerecht. Serveer in dat geval met dikke tosti’s van zuurdesembrood.

- Eet smakelijk!

Kijk voor meer lekkere recepten en leuke verhalen op de blog: www.dianavanewijk.nl en volg haar op Facebook.