Droog je eigen oesterzwammen!

Oesterzwammen zijn sappig en stevig van structuur en daarom een ideale vleesvervanger. Ze zijn heerlijk in gerechten zoals risotto met oesterzwammen, oesterzwammensoep of een slastamppotje met oesterzwammen, maar wist je dat je ze ook heel makkelijk kunt drogen? Dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel handig. Zo heb je altijd wat oesterzwammen in huis om gerechten op smaak te brengen. Hieronder geef ik je twee technieken voor gedroogde oesterzwammen. Je kunt gedroogde oesterzwammen gebruiken in soepen, sauzen, marinades en stoofgerechten.

Dit moet je in huis hebben:

oesterzwammen

zeezout

verse takjes tijm en rozemarijn

 

Tip 1: Om de gedroogde oesterzwammen wat meer smaak te geven, kun je ze ook in een pot doen met wat gedroogde takjes tijm of rozemarijn.

Tip 2: Bewaar oesterzwammen niet bij andere sterk ruikende groenten of fruit want ze nemen geuren gemakkelijk over.

Tip 3: Hoe lager de temperatuur tijdens het drogen, hoe meer smaak er in de oesterzwam behouden blijft.

Aan de slag!

Voor oven gedroogde oesterzwammen:

- Verwarm de oven op 50 graden Celsius.

- Snijd de oesterzwammen in stukken en bestrooi ze met wat zeezout.

- Let op: hoe groter de stukken oesterzwam, hoe langer het duurt om ze te drogen.

- Leg de oesterzwammen met voldoende ruimte ertussen op een stuk bakpapier op een rooster.

- Zet het rooster in het midden van de oven.

- Houd de ovendeur op een kiertje met een theedoek ertussen zodat het vocht uit de oesterzwammen kan ontsnappen tijdens het drogen.

- Droog de oesterzwammen in ongeveer 8-10 uur in de oven.

- Bewaar ze in een luchtdichte pot op een koele en donkere plek.

 

Voor lucht gedroogde oesterzwammen:

- Snijd de oesterzwammen in plakken.

- Rijg met met een gesteriliseerde naald en stevig draad de stukken oesterzwam aan elkaar als een kralenketting.

- Zorg dat er een beetje ruimte tussen de stukken oesterzwam zit.

- Hang het touw aan een haakje of span het touw uit op een koele, donkere plek.

- Binnen 1 à 2 dagen zijn je oesterzwammen mooi gedroogd. Bewaar ze in een luchtdichte pot op een koele en donkere plek.