Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs

PRODUCT FILTER

Geroosterde pompoenpitten

Geroosterde pompoenpitten

Door: Diana van Ewijk

Voor: n.v.t.

Bereidingstijd: 40 min. + 8 uur weken (of de snelle variant in ca. 30 min.)

Maak je een lekker gerecht met pompoen?

Dan houd je een berg pompoenpitten over. Zonde om weg te gooien! Geroosterde pompoenpitten geven namelijk net die lekkere hartige crunch aan een zacht-zoete pompoensoep. Eerlijk is eerlijk: normaal gesproken gooi ik ze zonder pardon weg. Geen zin in gedoe – geen tijd voor, ook. Dit keer is het anders: niet alleen heb ik veel meer pompoenpitten dan normaal – ik heb ook veel meer tijd. En, belangrijker: veel meer rust in mijn hoofd. De hoogste tijd dus om eens in de wondere wereld van het pompoenpitten roosteren te duiken. 

Voorbereiding

- Snijd de pompoen doormidden en schep de draderige binnenkant eruit.

- Doe alle pompoenpitten met aanhangend vruchtvlees in een grote kom te leggen en laat daar stromend water over lopen, tot de kom bijna vol is.

- De schoonste pompoenpitten drijven naar de oppervlakte.

- Op de bodem liggen de pompoenpitten waar nog vruchtvlees aanzit. 

- Was deze pompoenpitten, al wrijvend tussen je vingers, onder stromend water, en verwijder zo het vruchtvlees en de draden.

Tip: Dit is het meeste werk. Zorg voor een lekker muziek, lauwwarm water en een beetje tijd. Of besteed deze klus uit aan je kinderen en rooster een gedeelte van de pompoenpitten met kaneel en suiker, als beloning. Zijn de pompoenpitten schoon? Mooi! Spoel de pitten af onder koud water.

- Vul een grote kom voor ca. 2/3 met water en voeg er zout aan toe, zoveel totdat het water verzadigd is en het zout dus niet meer oplost.

- Week de pompoenpitten ca. 8 uur in dit zoute water.

- Klinkt als gedoe, en dat is het ook, maar het is wél de moeite waard. Het zoute water deactiveert de enzymremmers en het fytinezuur in de pompoenpitten en zorgt ervoor dat ze beter verteerbaar zijn. Bovendien gaan ze er lekkerder van smaken, wat natuurlijk het belangrijkst is :-)

Het roosteren

- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

- Giet al het water uit de kom en dep de pompoenpitten droog.

- Kruid per 150 g pompoenpitten een ruime eetlepel olijfolie met grofgemalen zout en kruiden naar smaak.

- Leg de pompoenpitten op een met bakpapier bedekte bakplaat en giet de olijfolie erbij.

- Let op! Zorg ervoor dat de pompoenpitten in een enkele laag liggen. Schuif de bakplaat bovenin de oven en rooster de pompoenpitten, onder regelmatig omschudden, tot ze beginnen te bruinen.

- Trek hier gerust zo’n 20-25 min. voor uit, en schud om de 5 à 10 min. om. Hoe lang je precies moet roosteren, is afhankelijk van de pitten (hoe groot ze zijn) en je oven (hoe heet ‘ie wordt). Opletten geblazen dus: je wilt ze niet té bruin hebben.

- Zijn de pompoenpitten mooi bruin? Haal dan de bakplaat uit de oven. Laat de pompoenpitten eerst goed afkoelen voordat je ze eet. Klaar!

- Je kunt pompoenpitten roosteren met kruiden naar keuze. Bijvoorbeeld met Za’atar, een Arabische specerijenmengsel met sumac, tijm, majoraan, oregano, zout en basilicum. Ook is het lekker met Baharat, Cajun of op zijn Provencaals, met tijm, oregano en marjoraan.

De quick fix! :) 

Geen tijd om de pompoenpitten een nacht te laten weken? Er is gelukig ook een snelle variant en die gaat zo: 

- Doe de pompoenpitten in een pan en voeg er gezouten water aan toe.

- Voor iedere kop pompoenpitten gebruik je 4 koppen water en 2 el zout.

- Breng het water met de pompoenpitten aan de kook en laat het vervolgens 10 min. op een zacht vuurtje doorkoken.

- Giet de pompoenpitten af en dep ze goed droog.

- Klaar? Dan kun je ze kruiden en bakken volgens de hierboven genoemde stappen. 

Tip: Bewaar de pompoenpitten in een luchtdicht bakje, of in een (weck)pot. Ze blijven tot een half jaar goed, maar het is, qua smaak, wel aan te raden ze binnen 2 maanden op te eten.