Lekkere en gezonde pannenkoekjes!

We hebben sinds kort Khorasanmeel in het assortiment, ook wel bekend onder de merknaam: Kamut. Khorasan is een oeroude graansoort die net als spelt en boekweit steeds populairder wordt vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Oorspronkelijk komt het graan van ver (vermoedelijk uit Azië of Egypte), maar dankzij de inspanning van onze experimentele en innovatieve leverancier Jeroen Klompe is het sinds kort ook mogelijk om het bijzondere graan op Hollandse grond in de Hoeksche Waard te telen. Geweldig nieuws voor wie gek is op granen en deegwaren, want deze meelsoort moét je proeven! 

Khorasan?

Khorasan-graan lijkt op 'gewoon' graan, alleen heeft het langere aren en tarwekorrels. De smaak van het meel is vol en lichtzoet, waardoor het ideaal is om brood, koekjes, cake en pasta mee te maken. Daarnaast is het licht verteerbaar en door de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, aminozuren en gezonde vezels die het bevat ook nog eens een stuk gezonder dan gewoon meel! Een prachtig product om mee te bakken dus. Vandaag geef ik je een lekker recept voor pannenkoeken met khorasanmeel. Heerlijk met verse spek van onze slager Firma Bijten en de stroperige honing van stadsimkerij Bouna. 

Dit moet je in huis hebben: 

250 g khorasanmeel 

500 ml volle melk

2 - 3 eieren 

snuf zeezout

verse roomboter

100 g spek (hier: Zeeuws spek van Firma Bijten)* optioneel 

smeuïge honing (hier: van stadsimkerij Bouna) 

appelcompote (hier: zelfgemaakt van gestoomde B-keuze appels met kaneel) 

Aan de slag!

- Doe het meel met een snuf zout en de eieren in een mengkom.

- Giet er langzaam de melk bij en roer het geheel met een garde tot een gladde massa.

- Doe een klein klontje roomboter in een koekenpan.

- Giet een soeplepel pannenkoekmeel in de pan en leg er een plek spek bovenop. 

- Bak de pannenkoek aan een kant goudbruin en draai hem om met een spatel.

- Serveer ze met wat lekkere smeuïge honing en vul hem met een schep huisgemaakte appelcompote. 

- Roep iedereen maar aan tafel!