Een kleurrijk hoofdgerecht!

 

Voor de puree (4 personen):

1 grote biet (250 g) 

1 tl. zout

Een scheutje Azijn

750 g pastinaak + 1 hele voor het chipje 

25 gram boter 

zout & peper

Olijfolie extra vierge  (scheutje)

Frituurolie

 

Voor de spruiten in romige dressing:

250 g spruiten 

75 g roomkaas

1 tl tahin

½ tl citroensap

Klein ½ teentje geperste knoflook

 

Voor het bloemkool roosje:

1 hele bloemkool

Grillpan met milde olijfolie en extra vierge

Zout en peper

 

Voor de paddenstoelen:

Een scheut milde olijfolie & 25 gram roomboter

2 tenen knoflook (geperst)350 g cantharellen (steeltjes eraf en heel laten)

100 g shiitake (gescheurd in repen)

Aan de slag!

 

Zo maak je de puree: 

- Kook de biet, helemaal onder water met ½ tl zout en een flinke scheut azijn 45 minuten koken met de deksel op de pan. Hij is gaar als je er met een vork in kunt prikken en hij eraf glijdt. Als de biet is afgekoeld kan je hem met de hand pellen.

- Kook water voor de pastinaak. Met een theelepel zout. 20 minuten, tot mooi beetgaar.

- Giet af. En voeg de biet toe. Pureer helemaal fijn met stamper of knijper.

- Doe in keukenmachine en maak helemaal fijn tot gladde puree!

- Breng op smaak met zout, peper, olijfolie & de klont boter.

 

Zo maak je de spruitjes klaar:

- Breng een pannetje water aan de kook met een flinke snuf zout.

- Was de spruitjes en snijd het kontje er vanaf.

- Blancheer de spruitjes 4 min. in kokend water. Spoel de spruitjes daarna koud af.

- Maak de dressing door roomkaas, tahin, citroensap, knoflook te mengen en voeg de spruitjes hierin en meng goed.

 

Zo maak je de bloemkool: 

- Snijd de bladeren van de bloemkool zorgvuldig. Nu heb je een stronk met de kool. Snijd vanuit de stronk de kool door midden en probeer er 4 plakken van een ½ cm. uit te snijden. Het is ingewikkelder dan het klinkt dus als de bloemkool in stukken uit elkaar valt, dan maak je er een mooie waaier van op het bord.

- Verhit een grillpan of plaat tot hij erg heet is en besmeer deze een heel klein beetje met olie. En grill de plakken mooi beetgaar.

- Masseer voorzichtig in met olijfolie en zout en peper.

 

En zo maak je de paddenstoelen: 

- Snijd de steeltjes van de shiitake af en boen ze schoon. Scheur de grote cantharellen in repen.

- Smelt een klont boter en olie in een grote koekenpan (boter is voor de smaak en de olie voor het bakken).

- Bak op middelhoog vuur de cantharellen in één laag (dus niet een volle pan) in 8 minuten goed vlezig gaar.

- Voeg dan 1 teen knoflook toe, bak deze gaar en breng alles op smaak met zout en peper. Doe hetzelfde met de shiitakes.

 

Zo maak je het chipje: 

- Schil de pastinaak en schaaf met de kaasschaaf 8 mooie, lange plakken. (Je gebruikt er uiteindelijk maar 4, maar schaaf er 8 just to be sure).

- Neem een diepe koekenpan en giet er een bodem frituurolie in van 1,5 cm en verwarm de olie op laag vuur. Hij moet niet walmen. Na ongeveer 5 minuten kan je een proefje doen met een stukje brood. Als het stukje brood na 30 seconden bruin is is de olie heet genoeg. Let op: Als je olie niet heet genoeg is, zal het chipje alle olie opzuigen en slap worden. En als je olie te heet is dan gaat hij enorm walmen. Dus een secuur klusje! Zorg dat je een schaaltje met keukenpapier klaar hebt staan.

- Frituur de plakken in 2-3 minuten tot ze bruin zijn en laat ze vervolgens uitlekken op het keukenpapier. Bestrooi direct met zout.

- Let op: Als je in meerder etappes frituurt, zorg dan dat de olie weer goed op temperatuur is voor je volgende lading maakt. Laat de gefrituurde plakken 1M0 minuten afkoelen en doe ze dan in een afgesloten bakje zodat ze krokant blijven.

 

Aan tafel!

 Maak je bord naar eigen inzicht mooi op (afkijken van de mag, maar je eigen creatie bedenken is natuurlijk ook superleuk!)

- Je hoofdgerecht is klaar om uit te serveren!