De smaak van oma's Kippensoep

Er gaat niets boven zelfgemaakte kippensoep! Daarom zijn we ook super blij dat we soms soepkippen van Eibaar in ons Rotterdamse assortiment hebben. Daarmee maak je soep zoals die vroeger bij je oma smaakte. Lekker vers, puur en zonder bouillonblokjes of smaakversterkers. Hmmm! Heb je nog wat soep over? Vries het dan in de door jou gewenste porties in. Zo kun je nog heel lang genieten van jouw versgemaakte kippensoep. Ideaal!

Dit moet je in huis hebben:

1 soepkip 

6 flinke stengels bleekselderij

4 winterpenen 

4 flinke preien 

1 bloemkool 

2 flinke uien 

4 teentjes knoflook 

3 kruidnagels

3 laurierblaadjes

1 citroen (alleen het sap) of een scheutje azijn 

100 gram vermicelli* (optioneel)

4-5 liter water

Aan de slag!

- Schil de winterpenen en snijd ze in grove stukken.

- Was de preien en de stengels bleekselderij en snijd ze in grove stukken.

- Snijd de uien door de helft en prik er de kruidnagels in. 

- Doe de kip (ontdooid of stijfbevroren, dat maakt niet uit!)* samen met de halve uien en de grofgesneden groenten in een pan. 

- Giet er 4-5 liter water overheen en breng het geheel aan de kook. 

- Zet het vuur laag en schep tijdens het koken schuim af met een schuimspaan. 

- Laat het geheel koken tot de bouillon helder is en voeg dan het zout, de peperkorrels, de knoflook (geperst!), het laurier en de citroensap toe.

- Zet de deksel op de pan en laat de bouillon langzaam trekken.

- Laat de kippenbouillon in wording nu lekker trekken; hoe langer, hoe beter, maar in ieder geval drie uur. Die tijd hebben de ingrediënten wel nodig om hun smaak optimaal af te geven.

- Is je kippenbouillon op smaak? Mooi, dan kun je de boel door een fijne zeef halen. 

- Doe de heldere bouillon terug in de pan.

- Proef op smaak en voeg eventueel zout en peper toe.

- Hoera, je kippenbouillon is nu klaar! Tijd om de kippensoep af te maken…

- Leg de kip apart om af te koelen.

- Breng de kippenbouillon opnieuw aan de kook en voeg alle fijngesneden groenten toe. 

- Laat een minuut of 8 koken, tot de groenten beetgaar zijn.

- Haal in de tussentijd het vel van de kip, en snijd het vlees van de botten.  

- Voeg de vermicelli toe en laat een paar minuten meekoken.

- Voeg het vlees toe aan de kippenbouillon, roer nog een keer goed door en...

- Klaar is je zelfgemaakte kippensoep zonder bouillonblokjes!