Kliekjessoep...

Pakjesavond valt op zaterdag – en dus stuiterden de kinderen gisteren al om 12 uur de school uit, óp van de zenuwen en doodmoe van de doorwaakte (want: snotneuzen en sintstress) nachten – terwijl vrijdagmiddag onze drukste doordeweekse midddag is… Probeer het maar eens: vrolijk blijven met twee opgefokte getergde grutten en een hoofd vol nog-niet-gekochte cadeautjes – terwijl je een tijdelijke groentewinkel opbouwt, voor 40 personen uiensoep organiseert én nieuwe gasten in je B&B wegwijs maakt… Mijn soephoofd ontplofte al na 20 minuten, en mijn lijf gooide er 5 minuten later het bijltje bij neer. Je kunt zeggen wat je wil: Spondylartopathie is een zeer functionele handrem. Ik ging dus plat. Op de bank. Níet met een zak chocolade pepernoten, maar met een kom soep. Een kom soep die ik gisteren, zonder recept, in elkaar flanste – en die geweldig goed uitpakte. Bommetjevol groenten, dus een instant weerstandsbooster – nèt wat ik nodig had.* Deze soep maakte ik van wat uit de SpruitjesStamppot van gisteren geredde restjes, aangevuld met twee verdorde prei-stengels en wat verlepte kruiden uit de groentela. Een echte kliekjessoep dus!

Dit moet je in huis hebben:

1/4 knolselderij 

plus een handje knolselderijloof, gesnipperd

2 stengels prei 

1 grote aardappel 

2 tenen knoflook

1 ui

2 takjes rozemarijn 

2 takjes tijm 

1 laurierblad

olijfolie

1 liter goede bouillon (kippen- of groentebouillon)

peper en zout 

Aan de slag!

- Schil de ui en snipper hem in fijne stukjes. 

- Fruit de uiensnippers in een pan met een scheutje olijfolie totdat ze licht glazig zijn.

- Pers de knoflook en voeg die toe.

- Was de preistengels, snijd ze in fijne ringetjes en doe die ook in de pan.

- Rits de takjes rozemarijn en tijm en voeg die samen met het laurierblad toe.

- Strooi een flinke snuf zout over de groenten, doe het deksel op de pan en laat een minuut of 10 smoren, tot ze zacht zijn.

- Schil en was de aardappel en de knolselderij, snijd ze in kleine blokjes van ca. 2 x 2 cm en doe bij de andere groenten in de pan. 

- Voeg de bouillon toe en laat de groenten koken totdat ze gaar zijn. 

- Proef de soep tussentijds en voeg eventueel peper en zout toe.

- Klaar en aan tafel maarrr!