Heerlijk herfstig soepje...

Als ik uit mijn keukenraam kijk, zie ik gele blaadjes door de lucht dwarrelen. Heerlijk vind ik het, die herfst! Extra leuk is dat het binnen ook hevig herfstig is, dankzij het aanrecht vol knaloranje pompoenen. En dus maak ik een heel herfsitg pompoensoepje deze week met paarsbladige salie! Die pompoenen zijn trouwens niet de enige groenten die op mijn aanrecht liggen: er liggen ook enorme koolrapen, een uit de kluiten gewassen knolselderij, een kilo of wat goudreinetten plus een berg soeptomaten en kleine, goud gele paprikaatjes… Sinds ik een pop-up groentenwinkel heb, is dat eerder uitzondering dan regel… en eet ik veel meer groenten en fruit dan voor die tijd. Voor die koolrapen zoek ik nog een leuk recept, maar dit recept voor pompoensoep is een blijverdje.De pistou, een mengsel van knoflook, parmezaanse kaas en basilicum, geeft de zachte pompoensoep lekker wat pit!

Dit moet je in huis hebben: 

Voor de soep: 

1 kilo pompoen 

1,5 liter water

1 flinke ui, gesnipperd

4 tenen knoflook, grofgehakt

1 groot laurierblad (of twee kleintjes)

2 takjes rozemarijn (alleen de blaadjes)

5 takjes salie, grofgehakt (ik gebruikte de paarsbladige variant, maar gewone groene salie is ook lekker!)

2 tl appelcider-azijn

 

Voor de pistou:

8 takjes basilicum, gerist en grofgehakt

75 g parmezaanse kaas, in kleine blokjes

1 grote tomaat

olijfolie

Aan de slag!

Zo maak je de soep:

- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

- Snijd de pompoen in blokjes van 1-2 cm. en besprenkel ze met olijfolie, een snuf zout en wat peper.

- Rooster ze op een bakplaat ca. 20 min. in het midden van de oven.

- Kook de tomaat heel kort in zijn geheel in een pan met water.

- Spoel hem af met koud water, haal het velletje er vanaf en snijd hem doormidden.

- Pel de ui en de knoflooktenen en snipper ze fijn.

- Bak ze glazig in een pan met een laagje olijfolie.

- Voeg daar de pompoen, salie en rozemarijn aan toe.

- Doe er 1,5 liter water bij, plus de laurierblaadjes.

- Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag.

- Laat het 20 min. pruttelen.

- Voeg de appelcider-azijn toe en breng de soep op smaak met zout en peper.

 

Zo maak je de pistou:

- Meng alle ingrediënten in een keukenmachine (of vijzel) en hak ze zo fijn mogelijk.

- Voeg zoveel olijfolie toe dat je een soort pesto-achtige dikte krijgt.

- Maak op smaak met peper en zout. Is je soep uitgeprutteld en op smaak?

- Schep ‘m dan in een kom en garneer met een schep pistou.

- Handje peterselie erover en eten maarrrr!