De ultieme kerstsoep! 

Het is vast geen geheim: ik hou van pompoen! Gekookt, gebakken, gegrilld, in een stamppot, taart of een pureetje… het is eigenlijk overal lekker in. Als ultiem kerstidee geef ik je daarom een origineel en lekker recept voor pompoensoep met honing. Hmmm! Pompoen is supergezond en bevat veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Pompoensoep met Honing Pompoen – dat moet je dus doen. En als je opziet tegen het schillen, dan kun je nu gaan chillen (ik blijf maar rijmen!). Deze pompoensoep van Donna Hay is namelijk niet alleen lekker, maar ook super makkelijk; je hoeft de pompoen niet eens te schillen! Ik heb de room uit het originele recept overigens weggelaten, want hij is nét zo lekker zonder. Aan de slag!

Dit moet je in huis hebben:

Voor de pompoensoep met honing: 

1 flespompoen van ca. 2 kg

1 ui

875 ml kippenbouillon

1 el honing

grofgemalen zout en versgemalen peper

olijfolie 

 

Voor de kerstcroutons: 

brood 

olijfolie

kaas

Aan de slag!

- Verhit de oven op 220° graden Celsius. 

- Snijd de pompoen in de lengte door de helft, verwijder de zaden en snijd hem in grove stukken. 

- Leg de pompoen en de ui ongeschild op een bakplaat, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met grofgemalen zout.

- Rooster een klein uur in de oven, tot de pompoen zacht is en bruin begint te worden.

- Verwijder het zachte vruchtvlees uit de schil, verwijder van de ui het vel, en pureer alles met een staafmixer. 

- Voeg 250 ml van de bouillon toe en pureer het geheel nogmaals tot een gladde massa.

- Voeg al roerend de rest van de bouillon en de honing toe.

- Breng de soep op een middelmatig vuur zacht aan de kook zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

- Breng de soep vervolgens op smaak met zout en peper.

- Zonder room is deze soep al erg lekker, en bovendien geschikt als voorgerecht of lichte lunch. Maar goed – álles wordt lekkerder van een scheutje (zure) room, en daar is deze soep geen uitzondering op :-)

- Verwarm de oven voor op 180 º graden Celsius.

- Snijd de korstjes van het brood en snijd het, met behulp van een koekjesvorm, in sterren.

- Meng het brood met de olie, verdeel het over een bakplaat en rasp de kaas erover.

- Bak de croutons ca. 10 min. goudbruin en krokant en laat ze op keukenpapier afkoelen.

- Serveer de pompoensoep in een mooie kom en leg er op het laatste moment een kerstige crouton op.

- Aan tafel!