Waaibomendag!

Mijn vriend is gek op de Italiaanse keuken en is daarom altijd op zoek naar de lekkerste recepten voor risotto, een van zijn favoriete Italian dishes. Met de wind die hard door de bomen waait en gezellige kaarsjes aan in de huiskamer staat mijn hoofd op: herfst! Heerlijk, maar wel om lekker binnen te blijven. Omdat we geen zin meer hadden om de kou te trotseren knutselen we wat in elkaar met producten die we in huis hebben liggen en zo is deze vegetarische risotto met drie kleuren oesterzwammen geboren.  

Dit moet je in huis hebben:

300 g oesterzwammen (shiitake, kastanje champignons of andere paddenstoelen kunnen ook!)

150 g risotto rijst

400 ml water

1 blokje groentebouillon

50 ml droge witte wijn 2 sjalotjes

1 teen knoflook

25 g Parmezaanse kaas

snuf zout

olijfolie

bieslook 

Aan de slag!

- Breng een pan met water aan de kook en los daar het bouillonblokje in op.

- Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze in kleine stukjes.

- Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit daarin de sjalotjes en de knoflook aan op laag vuur.

- Voeg de risottorijst toe en bak ca. 2 min. mee totdat de rijstkorrels licht glazig worden.

- Blus de rijst af met de witte wijn en laat het iets indampen.

- Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij. Roer regelmatig met een houten spatel zodat de rijst niet aan de onderkant van de pan blijft kleven. Kook de rijst in ca. 15 min. gaar.

- Bak de oesterzwammen in een pan met een scheut olijfolie en een klein snufje zout aan.

- Voeg ongeveer de helft van de gebakken oesterzwammen toe aan de rijst en laat ze nog ca. 15 min. meegaren met de deksel op de pan. Houdt een paar mooie oesterzwammen apart voor de afwerking.

- Meng op het laatste moment de Parmezaanse kaas erdoorheen zodat de risotto lekker romig wordt en goed bindt.

- Hak wat verse bieslook sprieten fijn. 

- Schep de risotto op een mooi bord, leg er wat gebakken oesterzwammen bovenop en strooi er wat bieslook overheen.

- Buon appetito!

Tip: Je kunt deze risotto ook goed met andere soorten paddenstoelen bereiden. Serveer het met een lekkere simpele groene salade en een goed glas witte wijn!