Ingrediënten

Voor de snijbonensoep:

400-500 gram snijbonen, schoon, gewassen en in dunne reepjes gesneden van ca. 2 cm. 

2 aardappeltjes, geschild en in kleine blokjes 

5 takjes verse salie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngesneden

1,1 liter water

1 groentenbouillonblokje

3 tl appelcider-azijn of gewone witte wijn-azijn

olijfolie

zeezout

grofgemalen peper

 

Voor de salie-boterbonen:

50-75 gram roomboter

12 blaadjes verse salie, grofgehakt

400-500 gram witte bonen, gekookt (maar zo, dat ze nog stevig zijn) en afgespoeld

En zo doe je het: 

- Maak eerst een mirepoix, een wat? een mirepoix! Dat is een mengsel van groenten en kruiden dat onder andere gebruikt wordt bij de bereiding van bouillon, soep, sauzen en stoofvlees.

- Bak een uitje op laag vuur glazig met de deksel op de pan, voeg na ca. 10 min. de knoflook, snijbonen en de salie toe. Voeg de appelciderazijn toe en 100 ml water.

- Laat zeker 20-30 min. smoren op laag vuur met het deksel op de pan.

- Verhit in een aparte pan een flinke klont roomboter en bak er de grofgesneden salie in.

- Laat het 5-10 min. bakken op laag vuur zodat de smaak van de salie goed in de boter trekt. 

- Voeg de bonen toe, breng op smaak met zout en peper en bak ze een paar minuten. Zet ze apart.

- Snijbonen intussen gesmoord? Voeg de bouillon toe, plus de blokjes aardappel, en laat ze op laag vuur ca. 30 min. koken tot de snijbonen goed zacht zijn.

- Pureer de soep tot een gladde massa en schep een gedeelte van de salieboterbonen erdoor.

- Breng op smaak met zout en peper.

- Schep de soep in diepe kommen en garneer met een extra schep salieboterbonen en/of drooggebakken parmaham.

- Eetze!