Wat de boer niet kent...
Spruitjes – die lusten mijn kinderen alleen als ik ze op mijn oma’s manier maak: met flink wat knoflook, ui en sambal. Maar deze spruitjessoep is ook goed ontvangen, al blijven ze er – meer voor de vorm, heb ik het idee – toch een beetje tegen bokken. Wij grote mensen vonden deze spuitjessoep érg lekker, dus die komt deze winter nog vaak op tafel! En vast ook wel op een Wilde Wereldsoep-Avond of in de Soepbakfiets* op Rotterdamse Oogst…Een heerlijk zachte soep, met een fluwelige Cheddarkaas-saus en knapperig gebakken spruitenblaadjes erbovenop. Ook lekker voor zelfbenoemde spruitjeshaters!
Dit moet je in huis halen:
500 g spruiten, de kontjes eraf en door de helft gesneden. Bewaar een flinke handvol mooie blaadjes, om later mee te garneren.
200-250 g kruimige aardappel, geschild en in blokjes gesneden
5 tenen knoflook, in plakjes
1 liter bouillon (zelfgetrokken, of doodgewone groentenbouillon)
1 rode peper, pitten en zaadlijsten verwijderd, gehalveerd en in reepjes gesneden
sap van een halve citroen
125 ml slagroom
50 gram cheddarkaas
25-50 g roomboter
scheut volle melk
zout en peper naar smaak
handje pijnboompitten
En zo maak je het:
De spruitjessoep:
- Fruit de knoflook aan in een pan met een klont boter.
- Doe de gehalveerde spruitjes erbij en giet de melk bij de spruitjes (zoveel dat ze tot aan hun buik in de melk staan).
- Doe de deksel terug op de pan en laat het geheel 10-15 min. op laag vuur smoren.
- Voeg de aardappelblokjes, het citroensap en 1 liter bouillon toe.
- Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes sudderen, totdat de aardappelblokjes ook gaar zijn.
- Pureer met de staafmixer tot een gladde massa.
- Breng op smaak met zout en peper.
De cheddar-roomsaus:
- Verwarm in een klein pannetje de room en laat er de geraspte cheddarkaas in smelten.
- Voeg flink wat versgemalen zwarte peper toe.
- Laat de room vlak voor het serveren wat afkoelen, zodat ‘ie dikker wordt.
De topping:
- Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie en bak daarin de rode peperreepjes aan.
- Voeg na een paar minuten de blaadjes van de spruiten toe en bak ze een minuut of wat mee.
- Doe ze in een schaaltje.
- Bak nu, in dezelfde pan, de pijnboompitten goudbruin.
- Meng met de spruitenblaadjes en de gebakken peperreepjes.
- Serveer de Spruitjessoep met een sliert Cheddarkaassaus en de gebakken spruitenblaadjes.
- Aan tafel!