Wat de boer niet kent...

Spruitjes – die lusten mijn kinderen alleen als ik ze op mijn oma’s manier maak: met flink wat knoflook, ui en sambal. Maar deze spruitjessoep is ook goed ontvangen, al blijven ze er – meer voor de vorm, heb ik het idee – toch een beetje tegen bokken. Wij grote mensen vonden deze spuitjessoep érg lekker, dus die komt deze winter nog vaak op tafel! En vast ook wel op een Wilde Wereldsoep-Avond of in de Soepbakfiets* op Rotterdamse Oogst…Een heerlijk zachte soep, met een fluwelige Cheddarkaas-saus en knapperig gebakken spruitenblaadjes erbovenop. Ook lekker voor zelfbenoemde spruitjeshaters!

Dit moet je in huis halen: 

500 g spruiten, de kontjes eraf en door de helft gesneden. Bewaar een flinke handvol mooie blaadjes, om later mee te garneren.

200-250 g kruimige aardappel, geschild en in blokjes gesneden

5 tenen knoflook, in plakjes

1 liter bouillon (zelfgetrokken, of doodgewone groentenbouillon)

1 rode peper, pitten en zaadlijsten verwijderd, gehalveerd en in reepjes gesneden

sap van een halve citroen

125 ml slagroom

50 gram cheddarkaas

25-50 g roomboter

scheut volle melk

zout en peper naar smaak

handje pijnboompitten

En zo maak je het: 

De spruitjessoep:

- Fruit de knoflook aan in een pan met een klont boter.

- Doe de gehalveerde spruitjes erbij en giet de melk bij de spruitjes (zoveel dat ze tot aan hun buik in de melk staan).

- Doe de deksel terug op de pan en laat het geheel 10-15 min. op laag vuur smoren.

- Voeg de aardappelblokjes, het citroensap en 1 liter bouillon toe.

- Breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes sudderen, totdat de aardappelblokjes ook gaar zijn.

- Pureer met de staafmixer tot een gladde massa.

- Breng op smaak met zout en peper.

 

De cheddar-roomsaus:

- Verwarm in een klein pannetje de room en laat er de geraspte cheddarkaas in smelten.

- Voeg flink wat versgemalen zwarte peper toe.

- Laat de room vlak voor het serveren wat afkoelen, zodat ‘ie dikker wordt.

 

De topping:

- Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie en bak daarin de rode peperreepjes aan.

- Voeg na een paar minuten de blaadjes van de spruiten toe en bak ze een minuut of wat mee.

- Doe ze in een schaaltje.

- Bak nu, in dezelfde pan, de pijnboompitten goudbruin.

- Meng met de spruitenblaadjes en de gebakken peperreepjes.

- Serveer de Spruitjessoep met een sliert Cheddarkaassaus en de gebakken spruitenblaadjes.

- Aan tafel!