Die verdraaide spruitjes ook altijd...

Eindelijk, het is gelukt: ik heb een spruitengerecht gemaakt waar ook de kinderen blij van worden! Halleluja – om alvast een beetje op de kerstzaken vooruit te lopen… Het beste nieuws? Ik kan er lekker veel groenten in stoppen en ze eten het zonder sputteren op! Een lekker recept voor spruitenstamppot met spekjes dus. Het geheime wapen? Knolselderij. Mijn zevenjarige dochter is namelijk dól op knolselderij en eet eigenlijk alles op wat ik hiermee in een slimme combinatie voorschotel. In deze stamppot verwerk ik dus meer knolselderij dan aardappel, waardoor het ook nog wat lichter verteerbaar wordt, en bovendien meer verschillende vitaminen en mineralen bevat. Ook de spekjes geven dit recept een extra rijke smaak.

Dit moet je in huis hebben:

1 flinke knolselderij

5 aardappels

1 kg spruiten

2 sjalotten, in halve ringen

1 pakje gerookte spekblokjes

2 klontjes roomboter (1 om in te bakken, 1 om door de spruitenstamppot te roeren)

Aan de slag!

- Schil de aardappels en de knolselderij en snijd ze in grove stukken van 3-4 cm. 

- Kook ze ca. 10 min. in een pan met een laagje water en een snuf zout.

- Snijd een klein stukje van de onderkant van de spruitjes en haal eventuele lelijke blaadjes weg.

- Houd een paar mooie blaadjes apart voor de finishing touch. 

- Voeg de spruiten toe en laat die 10 min. meekoken.

- Verhit in een koekenpan intussen een klontje boter en fruit daar de sjalotten in.

- Voeg als de uitjes glazig zijn de spekreepjes toe en bak ze uit.

- Voeg de spruitenblaadjes toe en laat ze ca. 5 min. meebakken.

- Zijn de spruiten gaar? Giet overtollig water af en stamp de aardappel, knolselderij en spruiten tot moes.

- Roer er een klontje boter doorheen en het mengsel van spekjes, uien en spruitenblaadjes.

- Proef en breng op smaak met wat extra peper en zout.

- Serveer met een lekkere schep zelfgemaakte appelmoes.

- Eet smakelijk!