Het ultieme kerstdessert

 

Voor de appels:

4 middelgrote goudreinetten (te bestellen bij RX Utrecht)

4 kleine dobbelsteentjes roomboter (te bestellen bij RX Utrecht)

 

Voor het spijs:

150 g amandelen

100 g suiker

1 citroen, sap en zest

1 tl vanille essence of extract

 

Voor de kardemomroom:

200 ml slagroom

200 ml volle melk (te bestellen bij RX Utrecht)

1 vanille stokje (alleen de zaadjes)

2 eieren (alleen de dooiers) (te bestellen bij RX Utrecht)

­­15 g maïzena

1 snuf kardemom

1 citroen (sap en rasp)

roomboter (te bestellen bij RX Utrecht)

 

Voor de limoenroom:

200 ml slagroom

50 g suiker

80 g dikke yoghurt (te bestellen bij RX Utrecht)

1 limoen (sap en rasp)

 

Voor de stroop:

2 el appelstroop (te bestellen bij RX Utrecht)

scheut appellikeur (te bestellen bij RX Utrecht)

Aan de slag!

Zo maak je de appels:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

- Was de goudrenetten en steek ze met een appelboor 4 cm diep uit.

- Snijd het gat met een mesje, iets breder uit voor de vulling (3 cm breed).

 

Zo maak je de spijsvulling:

- Maal in een keukenmachine de amandelen, suiker, sap en rasp van 1 citroen en 1 tl vanille essence.

- Vul de appelgaten ruim en veel met het spijs en leg daar de klontjes boter op.

- Zet de appels in een ovenschaal en plaats ze 20 min. in de oven, totdat de schil een beetje gebarsten is en de spijs bubbelt.

 

Zo maak je de kardemom custard:

- Breng in een pannetje melk, slagroom, rasp van 1 vanille stokje en een snuf kardemom net aan de kook.

- Roer in een apart bakje de eidooiers, de suiker en de maïzena tot een dik papje.

- Giet een flinke scheut hete melk|slagroom over het ei mengsel, roer goed en glad.

- Giet dit bij de rest in het pannetje en breng aan de kook.

- De maïzena moet even garen als hij kookt. Dus zodra hij bindt, laat hem dan nog even doorkoken.

Let op: blijf constant roeren met een pollepel of een garde. Als de room de juiste dikte heeft (niet te dik en niet te dun), dan giet je hem over in een kom, en dek de custard af met keukenfolie, zodat de de custard raakt. Dit voorkomt een vel. Laat afkoelen. Ik vind warme custard ook heel lekker. Maar als je geen tijd hebt om hem vlak van te voren te maken, kun je hem een dag van te voren maken en in de koeling bewaren.

 

Zo maak je de limoenroom: 

- Klop slagroom & suiker lekker lobbig op. Voeg de dikke yoghurt toe en de limoen zest en sap.

- Serveer de appel op een mooi bordje, doe de custard in een klein borrel glaasje en schenk de room op het bord. 

- Smelt de appelstroop met de likeur in een pannetje en giet dat losjes over de appels heen.

- Tast toe!