Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs

PRODUCT FILTER

Verse ovenfriet

Verse ovenfriet

Door: Diana van Ewijk

Voor: 4 personen

Bereidingstijd: 1 uur

Blog

Ovenfriet – ik sprong een gat in de lucht toen ik ze in het vriesvak ontdekte, tig jaar geleden. Wij hebben (veiligheidshalve, want ik ben dól op alles wat druipt van het vet) geen frituurpan in huis, en dus leek ovenfriet het ei van Columbus. Tot ik ze proefde, die ovenfrieten. Getverdemme. Nee wacht, laat me dat anders formuleren: gétverdemme! Slap, bleek en vreemd genoeg met de vage smaak van Hansaplast – die smaaksensatie zal  ik niet snel vergeten. Helaas. Ovenfriet dat is het niet – in ieder geval niet die uit de supermarkt. Want naast niet lekker, is die ook nog eens niet gezond. Ovenfriet zit bomvol toevoegingen die je, als je het zo op een bordje geserveerd kreeg, never nooit niet in je mond zou stoppen. Leest u even mee op de verpakking? In een zak Aviko Supercrunch ovenfriet zit, naast gewoon aard­ap­pe­len, ook zon­ne­bloem­olie. Nou klinkt dat nog logisch, want het moet natuurlijk wel érgens in voorgebakken zijn. Minder logisch klinken de daaropvolgende ingrediënten: ge­mo­di­fi­ceerd aard­ap­pel­zet­meel, rijs­te­bloem, dex­tri­ne, rijs­mid­del (E450, E500), mal­todex­tri­ne, ver­dik­kings­mid­del (E415).

Ja, zo’n aardappelstaafje verandert niet vanzelf in een krokant frietje, blijkbaar. Nooit meer kopen dus, die bewerkte rotzooi… Maar ja, wat moet je dán, als doorgewinterde frietfan? Gewoon: zelf bakken, die ovenfriet! Gelukkig is zelf ovenfriet maken heel makkelijk. Kwestie van aardappels snijden (je hoeft ze niet eens te schillen!), kruiden en in de oven schuiven. Het enige wat je nodig hebt, is geduld. Zo’n drie kwartier, want zo lang doet de oven erover. Intussen kun jij iets anders gaan doen: de rest van de maaltijd maken, alvast koken voor morgen, je kinderen knuffelen, je mail wegwerken of een aflevering van de Gilmore Girls kijken bijvoorbeeld.

Ingredienten

1 kg aardappels (vastkokende kleine aardappels, ik gebruikte La Rattes)

verse of gedroogde kruiden* (vers is lekker, maar je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken. Kies je voor verse kruiden, gebruik dan ca. 3x zoveel dan wanneer je gedroogde kruiden gebruikt.)

8 tenen knoflook

grofgemalen zout en peper

olijfolie

En dat gaat ongeveer zo: 

- Verwarm je oven voor op 200 graden.

- Boen en snijd de aardappels in kwarten.

- Leg de aardappelkwartjes op een ovenplaat, besprenkel royaal met olijfolie.

- Leg er de hele tenen knoflook tussen (lekker makkelijk: die hoef je niet te pellen), bestrooi met zout, peper en kruiden.

- Schep de hele handel een keer om, zodat alle partjes met olijfolie bedekt zijn en bak in ca. 45 min. bruin.

- Schep ze halverwege even om, zodat ze aan alle kanten bakken en klaar!

- Roep iedereen maar aan tafel!

 

Kijk voor meer leuke recepten en verhalen op: www.dianavanewijk.nl