Ovenschotel met aardpeer: ovenschaal, laagje zuurkool, laagje gehaakt, laagje appelmoes, laagje aarpeerpuree, geraspte kaas en dan hup, de oven in

Puree met aardpeer: gewoon, net als met aardappelen & dan de helft met aardpeer, andere helft aardappel (of pastinaak, of knolselderij!)

Soep met aardpeer: zie ook deze 'Super Skinny Aardperensoep'

Aardperensoep volgens Ottolenghi met een pesto van spinazie, dragon, groen pepertje, olijfolie, limoensap. Heerlijk! Soep door prei te roerbakken, aardpeer erbij, witte wijn, kruidenblokje, volle melk. Laten koken tot aardperen zacht zijn en dan pureren. Eventueel water erbij als de soep te dik is.

Beignets van aardpeer: aardpeerbeignets met gegrilde oesterzwam en spinazie. Beignets maken van aardpeerpuree...!

Aardperentaart: niet zo makkelijk, wel behoorlijk bijzonder: Aardperentaart

Geroosterde aardpeer I: Schillen en in plakjes snijden, in een ovenschaal, lekker met andere groenten zoals zoete aardappel, wortel, bieten, pompoen. Besprenkelen met olie en kruiden. En dan in de oven op 180-200 graden voor een half uur zoiets? Tot de groenten gaar zijn!

Geroosterde aardpeer II: In de oven net als aardappel: in blokjes snijden, olie erover, 30-45 minuten op 220C of totdat voldoende knapperig. Halverwege een keer omwoelen.

Aardpeer topping voor salade: rauw schaven als salade topping, smaakt als verse walnoot

Aardpeer-friet: snijd de aardperen misschien net wat dunner dan de friet, en hop de frituur in!

Aardpeer, bijna puur: kook de schoongeboende (schillen is niet nodig) aardperen beetgaar in ca. 5 (klein) tot 10 minuten (grotere exemplaren). Smoor ze vervolgens in wat boter boter met knoflook en salie, tijm, dragon of venkelzaad.

Aardpeer en pompoen, geroosterd: meng een pompoen in blokjes met schoongeboende en gehalveerde aardperen, een rode ui in parten, rozemarijn, tijm, peper, zout en olijfolie. Bak in ca. 30 tot 60 min gaar, schep enkele keren om.

Aardperen, spruitjes en bloemkool, geroosterd: aardperen en spruitjes zijn een gouden combinatie, voeg eventueel een bloemkool in roosjes toe. Besprenkel met wat olijfolie en bak op een bakplaat gaar en goudkleurig. Breng op smaak met peper en zout.

Pasta met aardperen in tomatensaus: Fruit ui, knoflook, meng de aardpeer (gesneden in kleine blokjes), kruidnagel en wat chilipeper (vers of gedroogd) erdoor. Stoof de aardperen met (blik)tomatenblokjes en een scheut witte wijn beetgaar. Lekker met goede olijven en pasta.

Salade, geroosterd: Meng geroosterde aardperen (zoet), met gekookte spruitjes (bitter), kalamata-olijven (umami), krullen smaakvolle oude kaas als pecorino of overjarige kaas van rechtstreex (zout) en een dressing van olijfolie, azijn, citroenrasp en sap, peper en zout (zuur). 

Salade, rauw: Fijngesneden zijn aardperen ook rauw te eten, ze zijn dan knapperig en nootachtig. Lekker in een salade met eveneens fijngesneden venkel en appel en een frisse dressing van citroensap, azijn, olijfolie en peper en zout. Later in de winter kan de schil van de aardpeer wat dikker en taaier zijn, als je ze rauw eet is schillen te overwegen.

Tajine met aardpeer, kip en citroen: Kook de aardpeer ca. 10 minuten voor. Meng in een ovenschaal of ovenvaste pan smaakvolle kip (liefst met bot) met de aardpeer, sjalotten in parten, flink wat teentjes knoflook, een citroen in dunne plakjes, kruiden (saffraan, tijm, dragon, peper, zout), evt. olijven, flink wat olijfolie en een grote scheut water. Laat enkele uren tot een dag marineren en bak in de oven in ca. 45 minuten tot de kip gaar en goudbruin is.

Gebakken aardpeer: In een bak water even laten schoonweken, evt hardnekkig vuil afborstelen (een schoon schuursponsje is hier ideaal voor). In schijfjes van 5-7 mm snijden en gewoon, net als aardappelschijfjes, in de koekenpan met wat olie op hoog vuur opbakken, zodat ze een mooi bruin krokant korstje krijgen en van binnen heerlijk zoet-smeuïg zijn. Strooi er evt nog wat rozemarijn oid over. Leuk om lust-ik-niet-kids mee om de tuin te leiden. Ziet er namelijk al gauw uit als gebakken aardappelschijfjes.