In de soep

Maak een lekkere soep van gepureerde broccoli en bouillon. 

In een omelet

Bak broccoli-roosjes in een pan en voeg daar geklutste eieren bij. Eventueel nog wat parmezaanse kaas.  

Rauw

De stronk hoef je niet weg te gooien, maar kan je in reepjes snijden. Lekker met een hartige yoghurtsaus.  

Stomen

Heb je geen stoompan, maar hou je wel van gestoomde brocolli? 
Dan kun je de stronk afsnijden zodat de broccoli 'zelfstandig' kan staan. Het is het fijnst als er nog ongeveer 3 cm stronk overblijft aan de broccoli. Een klein laagje water in de pan, die de broccoli er in zetten als een boompje, en eventjes laten stomen. 

In de veganistisch hartige taart

Voor de bodem gebruik je van speltmeel, lijnzaad, Italiaanse kruiden, olie en water. Meng de ingreidenten, maak je een samenhangende bal, rol je uit en bekleed je een taartvorm mee.
Voor de vulling gebruik je de roosjes van 1 broccoli, 6 zongedroogde tomaten, een handje kastanje champignons, 1 ui, een handje spinazie, 1/3 blok tofu, 4 el edelgistvlokken, een handje verse basilicum, 2 teentjes knoflook en een paar takjes tijm. Al de ingrediënten voor de vulling maak je fijn in de keukenmachine. 
Als versiering kun je cherrytomaatjes en geroosterde zaadjes in een beetje sojasaus gebruiken. 

In een burger

Ingrediënten voor een vleesvervangende burger zonder onbeduidende ingrediënten:  broccoli, rode ui of sjalot, bieslook, peterselie, havermoutvlokken, quinoa gekookt, 4 eieren, feta (optioneel). Doe de roosjes met ui, bieslook, peterselie in de keukenmachine en maal tot kruimels. Meng de groentekruimels, havermout, quinoa, verkruimelde feta en ei in een grote kom. Ik gebruikte een kleine dresseerring om de burgers te vormen, maar met vochtige handen lukt ook. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak 5-10 min. Vuur niet te hoog, deksel op de pan (de burger gaart dan sneller door). Burgers voorzichtig keren en nog eens 5 minuten bakken tot ze goudgeel zijn.
Serveertip: op een broodje en een groene salade on the side
Nog een tip: gebruik je geen feta, voeg dan een flinke snuf zout toe aan het mengsel

Roerbakken

Met ui en champignons of andere lekkere paddenstoelen van . Lekker met rijst of pasta. 

In de salade

Blancheer de brocolli en verwerk die in een salade van bladgroente, gekookte eieren en tomaat (bijvoorbeeld wilde mix tomaatjes!). Je kunt eventueel de broccoli rauw laten.