Courgettelasagna 

In plaats van pastabladen dan dungesneden plakken courgette. Helemaal hip glutenvrij, maar vooral heerlijk.

Gevuld met ricotta (weiwit) en salie

2 (bol)courgettes, 4 el olijfolie, 4 sjalotjes gesnipperd, 2 tenen knoflook fijngehakt, 2 eieren losgeklopt, 250gr weiwit, 50 gr oude of parmezaanse kaas, 6 gedroogde tomaatjes op olie in stukjes, 25gr boter, ca 12 blaadjes salie • Oven op 180C voorverwarmen, snij (in de lengte) een kapje van de courgettes. Haal vruchtvlees eruit met lepel en zet apart. Dompel de courgettes 4 min in kokend water, laat uitlekken, bestrooi de wand met zout en peper. • Verhit 2el olie, fruit sjalotjes en knoflook, voeg vruchtvlees toe, bak het mee en laat het vocht verdampen. Laat iets afkoelen. • Klop eieren door weiwit. Roer kaas, tomaatjes, sjalotmengsel en zout en peper naar smaak er doorheen. Vul de courgettes. • Zet courgettes naast elkaar in ovenschaal. Sprenkel rest van olijfolie erover. Bak 25-30min in midden van oven. • Smelt boter in pan, stoof de salieblaadjes hierin, verdeel ze over de gevulde courgettes, eet smakelijk.

In een brood

Maak een heel lekker courgettebrood - een soort kruidkoek - met vruchten noten en zeker 500 gr geraspte courgette. Het is een erg lekkere manier om courgetteoverschot weg te werken. 

In een stampot

Met witte bonen, doperwten, prei, courgette, gegrilde appel en verse geitenkaas. Ook bij warm weer heel erg lekker fris! (Kan goed zonder prei en/of doperwten).

In een ovenschaal 

Met schijfjes tomaat, aardappelschijfjes, kookroom, knoflook en Italiaanse kruiden verdelen over een ovenschaal. Daarop gehaktballetjes en geraspte kaas en gratineren in de oven.

In een salade

Spinazie-kriel-salade met gele courgette, doperwtjes en mosterdkaviaarvinaigrette

In de kip teriyaki 

Kip met courgette, paksoi en sjalotjes. 

Volgens turks recept

ui, knoflook, courgette, gekookte blokjes aardappel, tomatenpuree, afdekken met water, gekookte sperziebonen erbij, witte bonen in tomatensaus erbij + eventueel geruld gehakt erbij.

In de pastasaus

Pastasaus met ui, rode peper, tomaat, courgette, paprika, spinazie, rundergehakt, zomerpostelein & basilicum.

Courgetti 

Pasta van gele courgette, oftewel courgetti • met een saus van sappige tomaten, snijbiet, ui, knoflook en wortels 

Of op een van manieren van Pierre!

1) in de ratatouille 2) met aubergine, paprika, venkel en ui gegrild in antipasta 3) gevuld met gehakt of vegetarisch met champignons uit de oven 4) geraspt met aardappel en ei bakken 5) courgettesoep 6) gebakken snippers door de couscoussalade 7) als onderdeel van Tempura gefrituurd in een beslag 8) dun gesneden rauw als voorgerecht met dressing en wat feta kruimels 9) baby courgette met gevulde bloem frituren 10) groene en gele courgette in slierten ter aanvulling of in plaats van pasta (tagliatelle) met citroen, citroenrasp, olijfolie en pecorino kaas...Wat betreft wijn/spijs heb ik voorkeur voor rood, uit Frankrijk, Italië, Portugal of Spanje. Vooral ´s zomers bij voorkeur gekoeld!