In de zalmrolletjes

Komkommer in lange slierten schaven. Besmeren met bijvoorbeeld pesto, kruidenboter of wat jij lekker vindt. Zalmsliert erop leggen en rollen. Smullen maar!

In de soep

Komkommersoep met een bladerdeeg-dakje op de soepkop en blauwschimmelkaas er overheen gekruimeld

In de cucumber breeze

Cucumber Breeze is heerlijk verfrissend en dorstlessend.
1 geperste citroen, 1 geperste limoen, eetlepel maple syrup of honing, stukje gemberwortel fijn gesneden, takje munt, 1 grote komkommer, geschild en in stukjes
Alle ingrediënten in de blender met een beetje water en goed koud laten worden in de koelkast.

In zoetzuur

Snijd een paar oerkomkommers in schijfjes. Snijd een ui in heel dunne ringen. Snijd een stukje peper (madame Jeannette) in dunne reepjes. Kijk uit dat je daarna niet met je vingers bij je oog komt. Breng 1 liter azijn met 250 gram suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat het even afkoelen. Doe intussen de komkommer met ui en peper in schoongespoelde glazen potten. Voeg eventueel nog wat pimentkorrels. Vul de potten tot de rand met de azijn. Sluit de potten en zet ze een half uurtje ondersteboven. Daarna koel en donker wegzetten tot gebruik.

In een parelgort salade 

Een salade van parelgort, tuinbonen, French breakfast radijsjes, mix tomaatjes, komkommer en bleekselderij, noten en een dressing van gekarameliseerde ui met limoensap, gember en granaatappelmelasse.

In een pittige salade 

Komkommersalade met maanzaad, rode peper en koriander. 

In een salade met appel

Salade van frisse koolrabi, komkommer, appel en zonnebloempitten.

Met champignons

Gebakken champignons met stukjes tomaat, komkommer, raapstelen met wat gekruid gehakt in halve zoete paprika’s. Alles nog even afbakken in de oven. 

In de boozy gazpacho 

Gazpacho van 2 oerkomkommertjes, 2 rode paprika, 1 grote of 2 kleine roze uien (kunnen ook andere zijn), Tomatoblend of wat verder in de zomer verse ontvelde tomaten, zout, peper, eventueel een rood pepertje en wat water. 

Alles in blokjes snijden, wat panko erover strooien en met de staafmixer alles pureren. Op tafel schaaltjes met blokjes groene paprika, blokjes ui of lente uiringetjes, croutons en blokjes komkommer erbij serveren, zodat iedereen naar wens kan pakken. Gazpacho tenminste drie uur in de koelkast koelen en zo koel mogelijk serveren.

In de quinoasalade 

Met quinoa • radijs • appel • komkommer • paprika • maanzaad • slamix of rucola • peper, zout en eventueel wat vlierbloesemhoning azijn om op smaak te maken.
Kook de quinoa. Snij in de tussentijd alle andere ingrediënten fijn. Quinoa afgieten en laten afkoelen. alles mengen en smullen maar!

In de zomerse bonensalade 

Gestoomde sperzieboontjes laten afkoelen en in een saladeschaal mengen met een gefruit uitje, gehalveerde tomaatjes (eventueel gegrild), groene slablaadjes, basilicum, kappertjes, komkommer. Met een dressing van olijfolie, mosterd, honing en lekkere azijn of citroen. Als je het lekker vindt, kun je ansjovis en/of olijven toevoegen. Serveren met brood.

In de sap

Een sap van komkommer en bleekselderij. Eventueel een appeltje erbij! 

In de Melaka Nyonya 

Een koolhydraat arme nasi-schotel van gebakken bloemkoolrijst, met gehakt en prei, paprika, tomaat, snack-komkommers en eireepjes. Samen in een Nyonya boemboe uit Malakka.

In een lichte salade

Met rood snijbietblad, wilde tomatenmix en een komkommer 

In de tzatziki 

Geraspte komkommer bestrooien met wat zout en laten uitlekken in een zeef, mengen met citroensap, yoghurt en munt. 

In een salade met van eikenbladsla 

Eikenbladsla, wilde mix tomaten, paprika in reepjes, gebalanceerde dubbelgedopte tuinbonen, gekookte Frieslander aardappels in vieren met schil, komkommer in reepjes. Met simpele dressing van honing, mosterd, azijn of limoen, wat zachte fijngehakte groene kruiden en (olijf)olie. Eén deel azijn en drie/vier delen olie). En peper en zout natuurlijk. 

In een salade met bleekselderij en abrikozen 

Neem 675 gram komkommer (liefst veel kleuren en vormen), halveren en dan in dunne reepjes. Laat 20 minuten staan met een theelepel zout voor nog meer smaak. Daarna afdeppen. Snij vier stengels bleekselderij in dunne reepjes. Maak een dressing van 60 ml rodewijn azijn, 1 gekneusd teentje knoflook, met daarin 70 gram gedroogde abrikozen in vieren laten wellen (10 min). Voeg nog toe: munt, peterselie en basilicum, zwarte peper. Eventueel chilivlokken en pistache noten.