Soep Soep van maken of gewoon door de aardappelpuree (1/3 pastinaak, 2/3 aardappels)

Puree Stamppotje halfom aardappel/pastinaak bij de spruitjes. Heerlijk

Geroosterde pastinaak: Samen met dunne schijfjes pompoen en wortel, olie, peper, zout en rozemarijn 40 minuten roosteren in de oven. Gebakken kaasplak erbij, yum!

Geroosterde pastinaak met honing, tijm & mosterd: pastinaak en evt. wortel in stukken roosteren met olijfolie, knoflook, tijm. Na 20 min. gelijke delen honing en mosterd toevoegen en nog even glaceren in de oven. Als bijgerecht of met aardappelpuree, gegrilde ham en noten.

Geroosterde pastinaak met kappertjes vinaigrette: meng pastinaak (in stukken) en rode ui (in parten) met olijfolie, tijm, rozemarijn, knoflook, zout en peper en rooster in de oven voor. Voeg evt. ook zoete aardappel (in parten) toe. Wanneer alles gaar is tomaten (in parten) toevoegen en nog 10 min. meebakken. Overgiet het mengsel zodra het uit de oven komt met een vinaigrette van witte wijn azijn, kappertjes, mosterd, peper en zout. (Ottolenghi, recept te googelen)

Geroosterde pastinaak met appel Doe schijfjes pastinaak en zoete aardappel in ovenschaal. Maak een dressing van olie, honing, mosterd en Provençaalse kruiden. Verdeel de dressing over de pastinaak en zoete aardappel. Bak de schotel in 40 minuutjes in een op 200°C voorverwarmde oven.

Pastinaakfrietjes, Griekse stijl: snij de pastinaak in frieten en rooster ze in de oven met olijfolie, zout en peper tot ze gaar en knapperig zijn. Schep er wat tzatziki over (geraspte komkommer bestrooien met wat zout en laten uitlekken in een zeef, mengen met citroensap, yoghurt en munt) en bestrooi met kikkererwten, stukken tomaat en olijven.

Ovengerecht met pastinaak en currykruiden: bak in parten gesneden rode ui met flink wat olie op een bakplaat tot ze acht zijn en beginnen te karamelliseren. Voeg stukken voorgekookte pastinaak, grofgesneden stevige kropsla, knoflook, verse gember, currypoeder (of eigen mengsel van keukenkastkruiden als korianderzaad, fenegriek, chilipeper, mosterdzaad, kaneel, kurkuma) en nog wat olie toe en bak 10-15 minuten totdat de sla verslapt. Serveer met citroensap en evt. verse koriander en noten. 

Gratin van pastinaak: Gratin van pastinaak! Roomkaas met knoflook en zout en peper mengen. Dit over de plakjes pastinaak smeren, beetje kaas erover strooien. 20 min op 180 graden. Bieslook erover knippen en smullen maar. 

Pastinaakchips: Dunne plakjes snijden (of in de keukenmachine) en lekker frituren in zonnebloemolie als chips of patatjes. 

Pastinaakstamppot: In een stamppotje met zoete aardappel, wortel, ui en een flinke hand rauwe rucola voor een pittige smaak.

Hollands winters: pastinaak is natuurlijk een ideale stamppotgroente ( de pastinaak en niet de aardappel stond aan de basis van de echte Leidse hutspot): pastinaak-preistamppot en pastinaak-zuurkoolstamppot (met mosterd!) vind ik lekkere combinaties.

Pastinaakpuree: Puree maken van pastinaak en knolselderij smeuïg maken met slagroom

Pastinaak in pompoensoep: Toevoegen aan een lekkere pompoensoep met appelblokjes, sinasappelsap en -zest, rode ui en wortel(s) in halve schijfjes mjam

Pastinaak in de kaasfondue: Gewoon rauw, in stukjes snijden en dan dippen in de kaasfondue. Ook lekker om te dippen: wortel en selderijstengel

Meer input nodig? We hoorden dat in het 'Sweet'-kookboek van Ottolenghi een heerlijk worteltaart-recept staat met pastinaak in plaats van wortel!