PRODUCT FILTER

Wat doe je met... Radijs?

Wat doe je met… radijs?

Radijsjes zijn kleine vitaminebommetjes en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan vitamine C en voedingsvezels welke een gunstig effect hebben op onze spijsvertering. Wist je dat je ook het blad van de radijs kunt eten? Wij geven je hieronder praktische tips voor de lekkerste lokale recepten. Heb jij een mooie aanvulling? Deel jouw creatie in de #lokaalmaal groep op Facebook

 

 

Als snack of tussendoor

Lekker met een klein likje boter en een klein snufje zout. Vooral lekker de eerste dagen als de radijs nog supervers is! 

Radijsjes met citroensap, extra virgine olijfolie en een snufje zout. 

Voor op brood 

Snijd de radijs in flinterdunne plakjes en beleg deze op een flinke laag boter. Bestrooi met grof zeezout en wat verse peper.

Snijd de radijs in blokjes (brunoise) en besprenkel ze met stroperige balsamico-azijn, olijfolie en een snufje zout. Lekker voor op bruschetta! 

Maak een radijssalsa met fijngehakte radijs, koriander, rode ui, limoensap en zout. Voeg voor een wat meer substantiële salsasalade eventueel nog een komkommer in kleine blokjes toe.

Het radijsblad kun je verwerken in een pesto: gepureerd met olijfolie, noten, overjarige kaas en zout

Als salade 

Maak een frisse radijs-kruidensalade: snijd de radijs in dunne plakjes en besprenkel met citroensap-olijfolie vinaigrette en flink wat verse korainder en munt. 

In een Italiaanse radijssalade: snijd dunne knapperige radijsplakjes (met mandoline bijvoorbeeld) met een salsa verde van verse kruiden, kappertjes en ansjovis. 

In een romige salade: radijsplakjes met een yoghurt-witte wijn azijn dressing, verse munt of dille en wat zout.

In een lauwwarme salade van met zout en olijfolie geroosterde radijsjes, een tahindressing en geroosterde zonnebloempitjes. 

Als aardappelsalade (maar dan zonder aardappels): halveer de radijsjes en kook ze 5 minuten. Meng terwijl nog warm met een dressing van mayonaise, mosterd, citroensap en verse kruiden. Serveer lauwwarm of koud.

In de soep

In een roze soep van radijs, bloemige aardappel, witte wijn, bouillon en room. Voeg voor nog meer roze eventueel nog een bietje toe. Lekker geserveerd met verse munt.

In een frisse soep van radijs, het radijsloof, bosui, doperwten, karwijzaad en verse munt

In een groene soep van radijsloof en aardappelen, met een scheutje room en eventueel een paar druppels tabasco

Gebakken of geroosterd

In boter gebakken: smelt de boter tot bijna nootbruin en bak de radijsjes al 10 minuten ronddraaiend tot ze glanzen en zacht worden. Draai dan het vuur hoog, voeg citroensap toe en laat 1 minuut sissen, serveer met een snufje zout.

Als bijgerecht, met het loof: verhit olie in een gloeiend hete pan en rooster de radijsjes met een snufje zout tot ze karamelliseren, draai ze en bak ook de andere zijden bruin. Voeg dan het loof en een scheutje witte wijn (of cider, of azijn) toe, laat het loof kort slinken en serveer.

Geroosterd in de oven: rooster de radijsjes (en het radijsblad!) 30 minuten op 220 C met olijfolie, peper, zout. Meng na het roosteren met peterselie en wat citroensap of met munt en balsamico-azijn.

Geroosterd in combinatie met blokjes van andere knol- en wortelgroenten (bijvoorbeeld wortel, biet, pastinaak en aardappel), olijfolie, peper, zout en rozemarijn. Lekker met een lepeltje mayonaise en frisse slamixsalade.

In de stamppot

Het radijsblad is lekker (en heel gezond) in een stamppot, bijvoorbeeld in combinatie met raapstelen.

In een ('kop-tot-staart') radijsstamppot: radijsjes in dunne plakjes op laag vuur gestoofd in boter en met het radijsloof door aardappelpuree met crème fraîche gespateld. Lekker met zwarte peper, mosterd en evt. uitgebakken spek.

Janneke en Cees Klootwijk
Raamsdonk

Gele radijs

Onbespoten
€ 1.77
bosje
Janneke en Cees Klootwijk
Raamsdonk

Paarse radijs

Onbespoten
€ 2.27
bosje
Janneke en Cees Klootwijk
Raamsdonk

Radijs Mix

Onbespoten
€ 2.68
bosje
Janneke en Cees Klootwijk
Raamsdonk

Witte radijs

Onbespoten
€ 2.27
bosje
Vers Seizoensgebonden Lokaal Eerlijke prijs
 
Blijf op de hoogte! Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief