Witlof ovenschotel

Met mango chutney (recept van AH.nl), een van de favoriete go to winterse comfort foods in ons huishouden

Witlof met peer en walnoten 

Pel de bladeren en laat deze heel of snijd ze in de lengte door. Leg ze in de (witte) balsamico-azijn. Maak de olie of boter warm in de wok. Rooster de walnoten in de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Niet te hard bakken, dan worden ze bitter. Laat de witlof uitlekken en leg de onrijpe geschilde en in de lengte gesneden peer in de azijn. Bak de witlof in het vet en laat het vocht goed verdampen. Voeg er honing bij en laat alles een beetje caramelliseren. Voeg de gesneden peer bij en verwarm deze goed. Zet de warmtebron uit en voeg de walnoten toe. Eventueel bestrooien met verkruimelde feta of geitenkaas. Kan goed vegetarisch.

Witlof met witte wijn en edelgist

 Witlof in lengte doormidden snijden en 5 min blancheren. Roomboter in braadpan laten smelten, platte kant van witlof in paar minuten bruin bakken, witlof omdraaien, 2-3 min doorbakken, afblussen met scheut witte wijn en laten verdampen. Peper, zout of bouillonpoeder en edelgistvlokken erover en met deksel nog even 10 min op zacht vuur laten garen. Lekker met geschaafde amandelen erover.

Witlofsalade

 Witlof, appel, walnoten, walnotenolie, (walnoten)azijn, mosterd, eventueel zout & peper.

Witlofsalade

met ui, augurk, appel, mandarijn, ei, walnoot, slasaus, zout, peper, suiker. Alles heel fijn gesneden.

Witlof Wok

Witlof in stukjes in de wok met (evt een gesnipperd uitje), peper, gekookte schapenham of koudgerookte zalmforel en geraspte kaas. Lekker met gebakken aardappeltjes, hash browns of rösti (beide gebakken geraspte aardappels).

Snelle witlofsalade

Snij een stronk witlof in ringen en een sinaasappel in blokjes (liefst zonder vliezen, dus schillen met een mes). Maak een vinaigrette van het opgevangen sinaasappelsap, witte balsamico-azijn, peper en zout en bestrooi de salade met geroosterde zonnebloempitten.

Witlofsalade met gemarineerde mozzarella

Rooster venkelzaad met een beetje zout in een droge koekenpan en maal grof. Scheur een goede bol mozzarella in stukken en marineer in het venkelzaad en een scheutje olijfolie. Meng losse blaadjes witlof, een sinaasappel in stukjes, lucifers van rauwe biet en de gemarineerde mozzarella met een dressing van azijn, olijfolie, peper, zout en evt. een heel klein beetje gemalen chilipeper.

Geroosterde witlof met honing, mosterd en tijm

Wentel gehalveerde witlofstronken in een ovenschaal door een mengsel van olie, honing, mosterd, tijm, peper en zout. Bak ongeveer 30-40 minuten (keer afentoe) en besprekel de stronkjes wanneer je ze uit de oven hebt gehaald met wat sinaasappelsap.

Warme witlofsalade met peer en laurier

Snij een aantal peren in kwarten en haal het klokhuis eruit. Steek in de rug van elke peer een laurierblaadje en rooster in de oven met een aantal sjalotten (dun gesneden), stronken witlof (in parten), de schil van een citroen, peper, zout, olijfolie en een klontje boter tot de peer zacht en gaar is. Lekker met verkruimelde blauwe kaas.

Gegratineerde witlof

Kook de witlof net beetgaar en halveer de stronkjes. Vet in een ovenschaal in, en strooi er een ui (in ringen) tomaat (in blokjes) knoflook, tijm, peper en zout in en leg er de witlof met de open kant naar boven op. Overgiet met een bechamel (=roux + melk) met flink wat (blauwe) kaas.

Gekarameliseerde witlof

 Witlof door midden snijden. Flink roomboter in de pan wachten tot het goed heet is. Witlof met de platte kant in de pan leggen. En goed bruin bakken. Niet bang zijn dat het snel te donker wordt. Omkeren en de andere kant ook goed bakken. Eventueel nog een klontje verse boter erbij. Theelepel suiker erbij strooien en peper en zout, en eventueel een beetje bouillonpoeder. Heel even laten karameliseren en dan een scheutje water erbij deksel op de pan en 5 tot 10 min even laten sudderen tot het water verdampt is en er een mooie karamel is ontstaan.

Gebakken witlof

In de koekenpan kort gebakken en gekarameliseerde witlof met gekookte abrikozen en saffraan rijst