In Pompoen

Kapje van pompoen afsnijden, evt ook stukje van onderkant zodat hij goed blijft staan. Uithollen. Prei roerbakken met wat knoflook en zout en groene kruiden zoals tijm naar smaak. Room en kaas toevoegen. Met dit mengsel de pompoen vullen. Dekseltje er weer op. In de oven tot de pompoen gaar is.

Pasta

Gesmoord in de Spaghetti met gerookte makreel!

Preiprol uit Zeeland

Een Zeeuws streekgerecht: Maak twee delen aardappelpuree (met boter en zonder melk) op een deel grof gesneden prei. Kook de prei in grove stukken bijtgaar en voeg dit bij de aardappelpuree. Voeg vervolgens de spekjes en de in stukken gesneden ei toe en roer dit voorzichtig door elkaar, Eventueel peper, zout, nootmuskaat, azijn naar smaak toevoegen. Eventueel gratineren met kaas en in de oven op 200 gr. plm. 20 minuten. Bron: Smulweb

Jonge prei

Een leuk recept voor hele jonge prei, kost echt geld bij een luxe traiteur in Frankrijk, wij maken het lekker zelf. In het voorjaar kleine prei stronkjes selecteren, schoonmaken, kort zachtjes koken in water, scheut azijn erbij, in eigen vocht koud laten worden, lekker zurig, serveren als voorgerecht bij een rauwkost en salade buffet of voor de vleesetende mens bij boerenpaté, in plaats van zure augurken. Glas ietwat friszure wijn erbij, proost!

Knolselderij Preisoep

Knolselderij koken met een bouillonblokje, pureren, dan gesneden prei nog even meekoken, evt. scheutje (soja) room erbij.

Zalmpreitaart

Bodem van bladerdeeg, gerookte zalmsnippers, kort gebakken prei erbij, mengsel van ei en kruidenkaas eroverheen (2 eieren op 125 gr kruidenkaas) aftoppen met zongedroogde tomaatjes, half uurtje in de oven

Vichyssoise

- aardappel prei soep (warm of koud). 1ui snipperen, 400g prei in ringen: bakken in boter, voeg 300g kruimige aardappelen geschild en in stukken erbij. 300ml (vega)melk erbij, 700ml bouillon. 30 min koken, pureren en evt zeven.

Op Turkse wijze

(ik wil eigenlijk niet anders meer!): fruit een uitje en wat knoflook in een flinke hoeveelheid goede kwaliteit olijfolie. Voeg toe: gelijke delen prei en oranje wortel in grove stukken gesneden (zo'n 2cm) en een fijngeraspte tomaat zonder vel, en voor liefhebbers van wat pit een fijngesneden pepertje. Bak dit kort aan voeg dan een half glas warm water toe, wat zout en een theelepeltje (riet)suiker toe, en tevens eventueel een klein beetje rijst (pilav/arborio, een klein handpalmpje maar!). Laat dit vervolgens op een laag pitje een half uurtje sudderen/smoren. De rijst zorgt voor wat binding van het smoorvocht. Traditioneel eet je dit bijgerecht koud/afgekoeld als salade, bij voorkeur de volgende dag pas, maar warm kan ook. Er bestaat ook een variatie waarbij de prei/wortel juist heel fijn gesneden wordt, en het als een spread (lauw of koud) op een lekkere snee brood gegeten wordt. Besprenkel dan desgewenst met wat citroensap.

Preirolletjes

op Dagelijkse Kost.

Prei-aardappelsalade

Snij smaakvolle aardappelen in kleine blokjes en kook ze net gaar, smoor prei in olijfolie. Meng aardappelen met prei, evenveel eetlepels pesto als aardappelen, citroensap, peper en zout en laat minstens een half uur intrekken voor het serveren. Ook lekker met i.p.v. pesto losse pesto-ingrediënten: fijngesneden basilicum, geroosterde pijnboompitjes, gehakte knoflook en geschaafde Parmezaanse kaas.

Pasta met romige prei, geitenkaas en kappertjes

Snij de prei (3 a 4 stuks) in niet al te fijne ringen en zet met knoflook (1 a 2 tenen) aan in boter. Voeg als de prei glazig maar nog wel stevig is ca. 2 dl room toe, maal er peper en zout over en smelt ca. 70g. geitenkaas in de room. Voeg 3 el kappertjes toe en laat tot saus pruttelen.

Lasagne van prei en witlof

Zet 1 prei in ringen op met bouillon, creme fraiche, peper, zout en oregano en laat in een half uur tot een soort soep koken. Klop 2 eieren op met 1,5 dl witte wijn, peper en zout. Snij twee extra preien (totaal 3) in ringen en een aantal stronken witlof in repen. Stapel in een ovenschaal lagen met lasagnevellen, prei, kaas en witlof. Overgiet met de 'preisoep' en daarna met het eiermengsel en wat extra kaas en bak af in de oven op ca. 180 graden tot gaar en goudbruin.

Roergebakken prei

Roerbak op hoog vuur ui, knoflook, (gedroogde) chilipeper en evt. gember met ringen prei, paddenstoelen en evt. een tweede wat meer knapperige groente (peulen, bonen, tauge). Voeg een eetlepel honing en een scheut sojasaus toe en laat kort sudderen. Ik eet dit het liefst met (soba)noedels en cashewnoten.

Preistamppot

Stamppot van aardappels en zacht gestoofde prei (in olijfolie of boter met wat peper en zout). Lekker met gebakken of geroosterde tomaten, taggiasche of kalamata olijf en oude kaas.

Preitaart / preiquiche

in vele variaties - met korstdeeg, bladerdeeg of filodeeg en met geitenkaas of juist pittige blauwe kaas.

Preiclafoutis (preitaart 2.0)

Een recept van Yvette van Boven in de Volkskrant: clafoutis van zachte prei met harissa en feta. Stoof de prei tot hij heel zacht is en blus af met droge vermout (Yvette van Boven) of witte wijn (improviserende thuiskok). Maak een clafoutis mix van melk, ei, bloem, gesmolten boter, peper en zout en harissa en stort dit in een ingevette bakvorm. Verdeel de prei, feta en pompoenpitten erover. Dien op met wat yoghurt en bestrooi evt. met wat sumac (maakt het wel extra lekker!).