De favoriet van William & Akiko: een snel en eenvoudig traditioneel Indonesische bereiding voor licht gemarineerde krokant gebakken tempeh, lekker als bijgerecht of als losse snack.

Crispy Tempeh met Knoflook en Korianderzaad (Tempeh Goreng)

Ingrediënten
• 250 gram tempeh
• 200 ml water
• 2 tl zout
• 1⁄2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar) 1 teen knoflook, fijngehakt
• sap van halve citroen
• olie om in te bakken (zie standaard bereiding)

Bereiding
• meng water, zout, ketoembar, knoflook en citroensap in een diepe kom of bord
• snijd de tempeh in dunne plakken van max een centimeter; hoe dunner de plakken, hoe krokanter ze worden
• haal de plakken tempeh door het gekruide water en laat uitlekken op keukenpapier of een rekje.
• bak/ frituur de tempeh goudbruin in een laagje hete olie en laat ze kort uitlekken.
• direct serveren!

Een klassiek Indonesische topping, zoet en spicy. De favoriet van de tante van Philly, maar dan wel mét wat petehbonen, de laatste vijf minuten meegekookt. Anders is het niet de favoriet van de tante van Philly.

Kering Tempeh

Ingrediënten
• 125 gram tempeh, dun gesneden en een half uur aan de lucht (of in de oven)
• gedroogd kleine ui (of enkele sjalotjes, bij voorkeur)
• 1 teen knoflook
• 1 hele chilipeper, zaadjes en alles. Liefst Lombok peper, als je die kunt vinden.
• 1 tl tamarindepasta, opgelost in 125 ml water 1 tl laoswortel
• 1 salamblad
• 1 stengel citroengras, in de lengte ingesneden
• 3 1⁄2 el bruine-, kokosbloesem- of palmsuiker
• 1⁄2 el zout
• (kokos)olie om in te frituren

Bereiding
• bak/frituur de tempeh in de hete olie (zie de standaard bereiding), laat uitlekken op keukenpapier en zet weg
• verhit 2 eetlepels olie in een andere pan (of dezelfde, waar je bijna alle olie uit hebt gehaald) en bak ui, knoflook en chilipeper enkele minuten. Haal uit de pan en zet weg
• doe het tamarindewater en de overgebleven ingrediënten in de pan, breng aan de kook en laat een paar minuten sudderen
• haal laos, salam en citroengras eruit
• doe de tempeh en het ui/knoflook/chilipepermengsel erbij en meng goed door elkaar
 

De favoriet van Ronald: BIBIMBAP is een klassiek Koreaans rijstgerecht van apart bereide ingrediënten die in de kom gemixt worden. Aziatisch comfort food! Vegetariërs laten het vlees weg, dat maakt het minder klassiek, maar wel meer vegetarisch.

Bibimbap met Tempeh van Zwarte Boon

Voor 2 personen

Ingrediënten
• 100 gr witte rijst
• 250 gr superfijn gesneden rundvlees of gehakt + evt een restje spek in reepjes gesneden
• 1 el sesamolie
• 40 gr bruine suiker
• 50 ml sojasaus
• 2 tenen knoflook, geperst
• 1/2 tl chiliflakes
• 1/2 tl verse gember, geraspt of fijngesneden
• 1 wortel, julienne gesneden
• 1/2 komkommer, julienne gesneden
• 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
• 6 shiitake paddestoelen, in reepjes gesneden
• 80 gr verse spinazie
• 2 eieren
• 2 tl Gochujang (Koreaanse chilipasta)

Bereiding
• Kook de rijst.
• Snijd ondertussen de tempeh in plakken van 1 cm en daarna in reepjes van 1 cm breed. Zet onbedekt weg om aan de lucht te laten drogen.
• Verhit 1 eetlepel sesamolie in een pan en bak het rundvlees daarin aan.
• Maak een saus van de bruine suiker, de sojasaus, de knoflook, chiliflakes en gember.
• Voeg de saus toe aan het vlees zodra het aan de buitenkant gaar begint te worden. Laat het nu op middelhoog vuur inkoken.
• Snijd ondertussen alle groente.
• Bak de shiitakes even kort in een wok. Voeg eventueel een klein scheutje sojasaus toe.
• Haal de shiitakes uit de wok, zet opzij en bak de spinazie in de wok in een scheutje sesamolie totdat het gaat slinken. Haal uit de pan.
• Bak in dezelfde wok twee eitjes, doe dit op middelhoog tot zacht vuur. Laat de dooier heel!
• Giet de rijst af en verdeel over twee kommen. Maak er een bolletje van.
• Leg het gebakken ei bovenop en verdeel het vlees, de tempeh en de groentes eromheen.
• Serveer met de chilipasta en vergeet niet te roeren aan tafel!

De favoriet van Otto én Jessica. Buitengewoon lekker en snel te maken. Het is pittig, zowel door de chilipeper als door de zwarte peper, en de gemberwortel levert ook zijn bijdrage. Je kunt het milder maken door de hoeveelheden iets te verlagen of door te variëren met de soort chilipeper. Probeer het bijvoorbeeld eens met jalapeño, of gerookte chipotle.

Pittige Tempeh met Geplette Zwarte Peper

Voor 4-6 personen.

Ingrediënten
• 500 gram Tempeh van Zwarte Boon
• plantaardige olie om te bakken (methode 'shallow fry')
• maismeel of bloem om de tempeh mee te bepoederen
• 150 gram boter
• 10 kleine sjalotten (300 gr in totaal), heel dun gesneden
• 8 verse rode chilipepers (de milde versie), heel dun gesneden
• 12 tenen knoflook, geperst
• 3 eetlepels verse gemberwortel, fijngehakt
• 3 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis) (als je van smeuïg houdt, verdubbel deze hoeveelheid dan)
• 3 eetlepels lichte sojasaus (voor meer smeuïgheid hoeveelheid verdubbelen)
• 4 theelepels donkere sojasaus (voor meer smeuïgheid verdubbelen)
• 2 eetlepels suiker (basterd, riet, palm)
• 5 eetlepels zwarte peperkorrels, grof gemalen
• 16 kleine smalle lenteuitjes, in stukjes van 3 cm gesneden

Bereiding
• Begin met de tempeh. Doe voldoende olie in een grote koekenpan of wok, ongeveer 5 mm in hoogte. Verwarm.
• Snijd de tempeh in vierkantjes van ongeveer 3×2 cm. Zeef er het maismeel overheen, schud het overtollige meel er goed af.
• Bak de tempeh in porties in de hete olie. Draai ze om en om tot ze goudbruin zijn en een dun korstje hebben. Als ze goed zijn laat je ze uitlekken op keukenpapier.
• Verwijder de olie en alle resten van de tempeh uit de pan. Doe de boter in de pan en laat smelten.
• Voeg de sjalotten, chilipeper, knoflook en gember toe. Laat op een middelhoog vuur ongeveer 15 minuten bakken. Roer er af en toe in, tot de ingrediënten glazig en helemaal zacht zijn.
• Voeg er vervolgens de sojasauzen en suiker aan toe en roer. Tot slot voeg je er de peper aan toe.
• Doe de gebakken tempeh erbij en laat alles in ongeveer een minuut op laag vuur warm worden. Doe de lente uitjes er op het allerlaatste moment bij.
• Serveer heet, met gekookte rijst.

De favoriet van Chris & Carolien: een rijke stoofschotel uit Indonesië. Verse laos, kurkuma en (in mindere mate) gemberwortel kunnen wat moeilijk te vinden zijn, maar ze maken het verschil.

Groenteschotel met tempeh uit het Regenwoud van Borneo

Voor 4-6 personen

Ingrediënten
• 1 tl gemalen korianderzaad
• 1 tl gedroogde chilipeper
• 1 tl koenjit (gemalen kurkuma) of een stukje van enkele centimeters verse kurkuma
• 1 tl gemalen amandelen
• 1 tl djahé (gemalen gemberwortel) of een stukje van enkele centimeters
• verse gemberwortel
• 1 grote ui
• 4 tenen knoflook
• 1 stengel citroengras, in de lengte ingesneden
• stukje van enkele centimeters laos, geschild en ingekerfd
• 3 el olie om in te bakken
• 250 gr tempeh
• 3 el cashewnoten
• 250 gram bloemkoolroosjes
• 250 gram sperzie-, spek,- snijboon of kouseband
• 350 ml kokosmelk
• 1 el santen
• garnering: dunne sliertjes verse chilipeper
• korianderblad
• een handje ongezouten pinda's

Bereiding
• Maal, stamp of hak korianderzaad, chilipeper, kurkuma, amandelen, gemberwortel, citroengras, laos, ui en knoflook tot een fijne massa of pasta
• Verhit olie in een zware pan en bak hierin de tempeh en cashewnoten tot ze goudbruin kleuren
• Voeg het specerijenmengsel, de laos en het citroengras toe en bak zachtjes enkele minuten
• Rooster ondertussen de pinda's in een droge pan
• Voeg alle groentes, de kokosmelk en de santen toe en schep door elkaar. Laat alles sudderen tot de groentes gaar zijn
• Verwijder de laos en het citroengras
• Bestrooi de schotel met de geroosterde pinda's en garneer op het bord met de sliertjes chilipeper en het korianderblad. Serveer met rijst.

De favoriet van Chef Petra Maas & Katim Masoet van Soep met een vork. Een recept uit de Indonesische keuken. 

Trio van Saté Tofu, Witte Bonen Tempeh & Zwarte Bonen Tempeh

Voor 6 personen

Ingrediënten
• Tofu/Kambing Marinade
• 250 gr Tofu
• 3 el Ketjap Manis
• 2 teentjes Knoflook
• Kambing Saus
• 3 el Ketjap Manis
• 1 Sjalotje
• 3 teentjes Knoflook 1 el Olie
• 2 el Citroensap
• 1⁄2 tl Suiker
• 1⁄2 tl Zout
• Witte Bonen Tempeh/BBQ Saus
• 250 gr Tempeh van Manenwolf 3 el BBQ Saus
• Zwarte Bonen Tempeh/Pittige Pruimen Chutney
• 250 gr Tempeh van Manenwolf 3 el Chutney

Bereiding
• Pers de knoflook uit en meng door de ketjap. Laat de tofu hierin minstens een uur marineren.
• Maak ondertussen de kambing saus: Snijd het sjalotje superfijn en pers de knoflook uit. Meng de andere ingrediënten er doorheen.
• Marineer de witte bonen tempeh in de BBQ saus.
• De zwarte bonen tempeh heeft een heel pure en eigen smaak, dus helemaal niks aan doen!
• Grill alle stokjes kort en op hoog vuur op de bbq.
• Serveren met de sausjes.

De favoriet van Sasker: een eenvoudig basisrecept voor een stoofje van tempeh waarbij de pure smaken van de ingrediënten elkaar versterken, en dat bovendien gemakkelijk aan te passen of uit te breiden is. Rolf was een tijdje chef bij Mediamatic in Amsterdam. Geen idee waar hij nu is of wat hij doet, maar ik heb dit van hem geleerd. Cheers Rolf.

Tempeh op Rolf z'n manier

Ingrediënten
• 250 gr Tempeh van Manenwolf's 250 gr tomaat
• 5 cm verse gemberwortel
• 100 ml water
• 100 ml kokosroom (of 50 gr santen of kokospoeder, gebruik dan wat meer water of tomaat)
• 1 el miso

Bereiding
• Snijd de tempeh in blokken van ongeveer 2 x 2 cm.
• Snijd de gemberwortel in een paar grote stukken en kerf een paar keer in. Je haalt ze er later uit, of anders kom je ze op je bord vanzelf weer tegen.
• Zet de (ontvelde) tomaat met het water en de gemberwortel op het vuur in een steel- of klein stoofpannetje en laat het 5 min. stoven, óf: verse tomaat op een klein vuur inkoken, zeven, dan verder met de gemberwortel erbij.
• De tempeh en kokosroom erbij en minstens 10 minuten samen meestoven, langer mag ook. Af en toe husselen of een beetje roeren maar niet te stevig: probeer de stukken tempeh heel te houden. -Breng het op smaak met de miso.
• Hoe langer het stooft, hoe meer de smaken gaan mengen, maar misschien moet er dan ook weer wat vocht bij. Dat kan water zijn, of tomaat, of nog wat kokosroom.

Je kunt naar smaak of beschikbaarheid van ingrediënten varieëren op dit basisrecept: specerijen als knoflook, chilipeper, kerrie, of citroengras erbij, (een deel) pompoen in plaats van de tomaat, verse groentes erbij, etc. etc.