Aantal personen
8-10 personen
Voorbereiden 15 minuten / Bereiden 50-60 minuten
Ingrediënten van Rechtstreex
300 gr. bloem
225 gr. roomboter in stukjes en op kamertemperatuur
4 eieren op kamertemperatuur
4 kleine appels in kleine stukjes
pepernoten of kruidnoten
gedroogde appel van Sona Linn
Ingrediënten uit jouw keuken
300 gr suiker
1 tl zout
2 tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden
1 el kaneel
1 el steranijs
voor de glazuur: 150 gr poedersuiker en 3-5 el water
En aan de slag!
• Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
• Meng de bloem, specerijen, bakpoeder en het zout.
• Klop de roomboter los in een keukenmachine of met een elektrische garde. Voeg langzaam de suiker toe en klop tot een schuimige massa.
• Meng 1 voor 1 de eieren erdoor, gevolgd door de droge ingrediënten, tot een mooi cakebeslag. Spatel de stukjes appel erdoor.
• Vet een tulbandvorm in (of als je dat niet hebt neem dan een cakevorm) en strooi er een laagje bloem over. Schep daarna het beslag in de vorm. Pak de vorm op en laat een paar keer op het aanrecht vallen (met beleid) zodat de luchtbellen eruit gaan.
• Zet de tulband in het midden van de oven en bak in 50-60 min. gaar. Check met een prikker of het beslag droog is, zo niet doe dan nog iets langer in de oven. Laat daarna de tulband eerst goed afkoelen voor je 'm uit de vorm haalt. Draai 'm voorzichtig om en stort op een mooie platte schaal.
• Meng de poedersuiker met het water, begin eerst met een paar eetlepels en verdun dan voorzichtig verder. Je wil een mooie dikke glazuur, het wordt al snel te dun. Giet de glazuur dan over de tulband. Verdeel er de sinterklaas versiering op en laat zo drogen.
Geniet van je lokale Sinterklaas tulband, eet smakelijk!