In de Indiase curry
Met pompoen, bloemkool, tomaten en peper.
In de Tikka Massala
Met ui, knoflook, patak curry pasta tikka massala, Spaanse peper, bloemkool, pompoen, tomaten zonder pitjes, kikkererwten, kokosmelk, basilicum en amandelschaafsel.
Als couscous
Snij de bloemkool in kleine stukjes en pulseer in de keukenmachine, je krijgt dan een korrelige couscous. Je kunt het rauw eten door een salade met veel verse kruiden of even 2 min roerbakken met bijvoorbeeld wat komijnpoeder en warm eten.
Met gnocchi van Burro e Salvia
Met een wilde pastasaus, met onder andere bloemkool, bospeen, snijbiet en feta.
In een curry-bowl
Met lokale ui, paprika, tomaat, bloemkool (en onlokale specerijen, rijst, kokosmelk en chili) en natuurlijk Tempeh van Manenwolf's: een deel meegestoofd in de curry en een deel crispy gebakken als topping.
Op z'n Hollands
Gekookte bloemkool met kaassaus
In de puree
Bloemkool-aardappelpuree. Met linzen-pompoen burgers, geroosterde bietjes en wortel met de mosterd-dille saus! Heerlijk
In een mix met broccoli
Roosjes broccoli in de mix met roosjes bloemkool
Als pizzabodem
Bloemkoolpizza met wilde mix tomaatjes (recept van masterchef Australië)! Rauwe bloemkool verpulveren, mengen met zout, peper en ei, even koel wegzetten, daarna op bakplaat uitstrijken (0,5 cm - 1 cm dikte). Even in de oven (180 graden, 15 minuten) en dan erop: geruld gehakt, gebakken bleekselderij en uien door de tomatensaus en kruiden mengen. Deze op de bloemkoolbodem uitsmeren en daarop de 'topping' naar keuze. Het kan bijvoorbeeld met wilde mix tomaatjes, aubergine of courgette.
Nog wat pestosaus en kaas erover en nog ongeveer 30 minuten in de oven. Het smaakte heerlijk!
In de Melaka Nyonya
Een koolhydraatarme nasi-schotel van gebakken bloemkoolrijst, met gehakt en prei, paprika, tomaat, snack-komkommers en eireepjes. Samen in een Nyonya boemboe uit Malakka.
Als een steak
Dikke plakken bloemkool marineren in een zelfgemaakte kruidenmarinade en dan roosteren in de oven.
In een burger
Zin in een groentenburger? Maak er eentje van bloemkool, ui, bieslook, peterselie, havermoutvlokken, gekookte quinoa en eieren. Vind hier het recept, vervang dan de broccoli voor bloemkool.
Roerbakken
Bloemkoolroosjes roerbakken tot ze een beetje geschroeid zijn. Dressing maken van olie, azijn, mosterd, kappertjes, zoute ansjovis, chili en peterselie. Lauwwarm serveren.
In een andijvie stamppotje
Bloemkool gaar koken met zout en 7 tenen knoflook, goed afgieten en met een flinke klont loeiverse roomboter pureren met de staafmixer. Rauwe andijvie erdoor met een eetlepel grove mosterd en uitgebakken spekjes. Lekker met een hamburger en gebakken uienringen.
In de Noord-Afrikaanse chermoula
Noord-Afrikaanse marinade (van komijn, cayennepeper, knoflook, paprikapoeder, Spaanse rode peper, saffraan, olijfolie, citroen). Hele bloemkool mee insmeren en dan 45 in de oven op 175 graden.
In de ovenschotel
Bloemkoolroosjes kort koken, tomaatjes halveren en beiden in een ovenschaal. Zes tot acht eitjes klutsen met wat peper en zout en een handje geraspte kaas. Circa 15-20 minuten in de oven.