• NIEUW
  • Wat doe je met... emmer?
    07-12-2018

    Wat doe je met… emmer?

    Emmergraan, ookwel tweekoren, is een oeroud graan en heeft een nootachtige en een beetje zoete smaak. Anders dan tarwe heeft de emmer twee koren in een kafje (vandaar tweekoren) en zitten de korrels vast in het kaf. Dit heeft als voordeel dat het graan goed bestand is tegen ziekten en geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, maar als nadeel dat de bewerking meer tijd vergt omdat bij het dorsen het kaf niet van het koren wordt gescheiden en het graan na het dorsen moet worden gepeld voordat het kan worden gemalen.

    Lees alles over hoe & waarom de emmer door Adjan Vos geteeld wordt op zijn leverancierspagina.

    Als rijst

    Je kunt emmer zien als een stevige, smaakvolle rijstvervanger. Kook de korrels zoals je zilvervliesrijst kookt. De kooktijd is ongeveer 30-40 minuten; je kunt dat verkorten door de korrels eerst in een ruime hoeveelheid koud water te weken.
    Je kunt de emmer ook ouderwets koken. Dat kun je doen als volgt. Goed laten weken van tevoren. Daarna 10 minuten koken en dan in een slaapzak of onder een dekbed gaar laten worden. Goed inpakken om brandplekken te voorkomen. Drie of vier uur later is het nog lekker warm.


    Als gebakken rijst

    Je kunt emmer ook gebruiken voor het nasi-concept: eerst gekookt en dan gebakken.

    Gebakken emmer met spruitjes
    Bak prei in wat olijfolie, voeg na een paar minuten fijngesneden spruitjes toe en bak enkele minuten tot ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg knoflook, gember, rijstazijn, een scheutje sojasaus/tamari en de gekookte emmer toe en schud het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer met (zelf, in een heel klein laagje olie) gefrituurde uitjes en een spiegelei.

    Gebakken emmer met tempeh
    Gekookte en roergebakken emmer, uitje, knoflook, tempeh, kastanjechampignons, paprika, peterselie en amsoi. Op smaak gebracht met soyasaus en verse gember


    In salades

    Je kunt gekookte emmer toevoegen aan salades om deze wat meer vulling te geven of de emmer de hoofdrol geven in een emmer-tabouleh. Met wat gekookte emmer, rauwe of geroosterde groenten naar keuze, een vinaigrette en wat noten of zaden kun je eindeloos variëren. Enkele ideeën voor salades met emmer:

    Warme emmersalade met boerenkool
    Kook de emmer in (kippen)bouillon en laat sudderen tot de emmer gaar is en de bouillon opgenomen – met weinig vocht opzetten en telkens een beetje toevoegen helpt om de juiste hoeveelheid te bepalen. Meng een scheutje olijfolie met citroensap, knoflook, peper en zout, giet dat smaakvolle mengsel over de emmer en hussel goed. Bak fijngesneden boerenkool mee totdat deze is geslonken en roer er stukken feta doorheen.

    Emmersalade met pompoen en boerenkool
    Rooster pompoen in kleine blokjes in de oven met olijfolie, peper en zout. Voeg desgewenst ook (gare) kikkererwten toe en rooster de laatste 15 minuten mee. Fruit op een heel laag vuur ui en knoflook in olijfolie, neem de tijd zodat ze zoet en smaakvol worden. Voeg gesneden boerenkool toe en bak kort mee. Combineer de pompoen met de boerenkool, gekookte emmer en een dressing van olijfolie, honing, mosterd, balsamicoazijn, citroensap, peper en zout en bestrooi de salade met pompoenpitten en eventueel feta of geitenkaas.

    Emmersalade met biet en bloemkool
    Rooster op twee afzonderlijke bakplaten biet (in parten, met olijfolie, citroensap, peper en zout) en bloemkool (in roosjes, met olijfolie, peper, zout en paprikapoeder) in de oven in ca. 30 minuten zacht (biet) en goudbruin (bloemkool). Combineer gekookte emmer met de biet, bloemkool, saladegroen (of raapstelen / postelein) en overgiet met een vinaigrette van olijfolie, rode wijnazijn, fijngehakte peterselie, een lepeltje honing, citroensap en peper en zout.

    Griekse emmersalade
    Met gekookte emmer, fijngesneden tomaat, paprika, komkommer, feta, rode ui, peterselie en een dressing van witte wijnazijn, olijfolie, citroensap, peper en zout.


    Als risotto

    Emmer is iets minder snel gaar dan arboriorijst (risottorijst) en wordt iets minder smeuïg maar ‘emmerotto’ is wel extra smaakvol. Vooral het kort ‘fruiten’ van de rauwe korrels, alvorens het vocht toe te voegen, maakt de emmer heel smaakvol.

    Citroen-emmer-risotto
    Naar recept van de vegetarische Carnivoor. Verkruimel brood tot kruimels en meng met oude kaas (evt. parmezaan), fijngehakte peterselie en chilipoeder, rooster in olijfolie goudbruin. Fruit ui en (bos)ui, voeg de emmer toe en bak de korrels even kort mee. Voeg dan, soeplepel voor soeplepel, groentebouillon toe en wacht steeds totdat de emmer het vocht heeft geabsorbeerd alvorens nieuw vocht toe te voegen. Ga zo door totdat de emmer grotendeels gaar is (ca. 30 min.), roer afentoe. Voeg met nog wat extra bouillon, flink wat citroenrasp, witte bonen en frisse groenten als doperwt of groene asperge toe en verwarm tot de groenten beetgaar zijn en het vocht is opgenomen. Serveer met de broodkruimels, peper, zout en een handje rucola of raapsteel.

    Tomaat en boerenkool-emmer-risotto
    Fruit ui en knoflook in olijfolie met een beetje zout. Voeg de emmer, tijm, gerookte paprikapoeder en wat chlivlokken toe en fruit kort zodat de korrels gelijkmatig zijn bedekt met de kruiden. Voeg enkele repen citroenschil en laurier, tomaten (in blokjes) en water toe en kook, afentoe voorzichtig roerend, op laag vuur totdat de emmer gaar is. Voeg als het geheel wat droog wordt extra water toe. Verwijder het laurierblad en de citroenschil en voeg in twee delen de fijngesneden boerenkool toe totdat deze is geslonken. Schep er stukjes feta doorheen en breng op smaak met peper en zout.

    Pompoen-emmer-risotto
    Kook blokjes pompoen in (kippen- of groente-)bouillon in ca. 5-7 minuten gaar en zacht. Schep uit de pompoen uit de pan en zet opzij, hou de bouillon warm. Fruit ui en knoflook in olijfolie met een beetje zout. Voeg de emmer toe en fruit kort mee. Schenk een scheut witte wijn in de pan en kook al roerend een paar minuten totdat de meeste alcohol is verdampt. Voeg dan, soeplepel voor soeplepel, de bouillon toe en wacht steeds totdat de emmer het vocht heeft geabsorbeerd alvorens nieuw vocht toe te voegen. Ga zo door totdat de emmer grotendeels gaar is (ca. 30 min.), roer afentoe. Breng op smaak met zout en peper. Smelt mascarpone of een lepel creme fraiche door de emmerotto en warm de blokjes pompoen en wat groene groenten zoals spinazie kort mee. Bestrooi met Zuid-Hollandse oude kaas.


    Als vulling

    Gebruik de emmer als vulling voor tomaten, paprika of pompoen. Voor Pompoen: halveer een kleine pompoen, lepel de zaden eruit, bestrooi met peper en zout en een beetje olijfolie en bak de helften circa 30 minuten op 200 graden. Fruit een ui in olijfolie, voeg de emmer toe en fruit kort mee. Voeg dan water en zout toe en kook de emmer gaar totdat de korrels gaar zijn. Voeg fijngesneden bladgroenten (bijvoorbeeld postelein, nieuw zeelandse spinazie, raapstelen, spruitjes, rucola of boerenkool), gedroogde rozijnen of cranberries en wat peper en zout toe en stoof totdat de bladgroenten geslonken zijn. Schep het emmermengsel in de pompoenhelften en rooster nog 5 minuten in de oven.


    In de soep

    Maak van een soep een maaltijdsoep door in je soepkom ook wat gekookte emmer te scheppen. Vooral lekker in de wat dikkere soepen waar de nootachtige smaak van emmer iets toevoegd: pompoensoep bijvoorbeeld. Je kunt de rauwe emmer ook meekoken in een Minestronesoep.


    Als ontbijt

    Kook de emmer in melk (ongeveer 1 deel emmer, 2 delen melk) in ca. 30 minuten totdat de melk is opgenomen en je een soort risotto / rijstepap hebt. Wil je een meer romige pap dan kun je wat meer melk toevoegen. Eet met je favoriete toppings: zaden, noten, gedroogd of vers fruit of alles door elkaar. Heb je nog een restje gekookte emmer van de vorige avond dan kun je deze opnieuw opzetten met een klein laagje melk en is je pap wat sneller klaar.  

    VERS DUURZAAM LOKAAL