• NIEUW
  • Wat doe je met... koolraap?
    25-01-2019

    Wat doe je met… koolraap?

    Koolraap - of Rutabaga -  is een dikke wortelknol met een ruwe schil. Hij varieert van geel tot groen of paarsrood. Naar vermoeden is de koolraap in de 17e eeuw ontstaan uit een kruising tussen - hoe verrassend - raap en kool. De koolraap groeit half onder de grond, daardoor kan de bovenste helft van de raap een andere kleur hebben dan de onderste helft: het onderste deel krijgt geen zonlicht. Het crème tot oranje-gele, geurige vruchtvlees heeft een zachte, zoetige en aromatische smaak.
     

    De basis: schoonmaken
    Hoe mooi de schil ook is: hij moet eraf. Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Vaak zijn de boven- en onderkant wat houtig, snijd daar een dik plakje vanaf. Snijd vervolgens, afhankelijk van wat je ermee wilt doen, in dikke of dunne plakken, reepjes, blokjes of maak er met een mandoline of spiraalsnijder spaghettidunne slierten van.

    Gekookt of gestoofd
    Gekookt wordt koolraap al snel wat flauw van smaak. Als je hem toch kookt, doe dat dan in reepjes, blokjes of slierten (dat verkort de kooktijd) en blancheer ze in gezouten water kort beetgaar. Smaakvoller is het om de blokjes kort te bakken in wat olie of boter en dan af te blussen met witte wijn, bouillon of water. 

    Als friet
    Je kan de koolraap als friet eten, dus als aardappelvervanger. Snijd de koolraap in frietvormige repen en hussel om met wat olijfolie en evt. kruiden (patatkruiden bijvoorbeeld: paprikapoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, kerriepoeder, zout) en bak in circa 30 minuten op 220 graden. Hussel elke 10 minuten even om.

    Als spaghetti
    Snijd met een mandoline of spiraalsnijder lange dunne linten van de koolraap. Hussel om met wat olijfolie, peper en zout en bak ze een klein kwartier op een bakplaat in de oven (220 graden) tot de linten 'al dente' zijn. Serveer met je favoriete pastasaus. Kort koken in gezouten water kan ook, maar doet wel wat af aan de smaak. 

    Geroerbakt
    Snijd de koolraap in dikke plakken, de plakken in kwarten. Kook in flink gezouten water 5 minuten tot je er net in kunt prikken met een mes. Verhit olie in een wok of grote bakpan en bak 2 eetlepels geel mosterdzaad en 2 theelepels geraspte verse gember circa 1 minuut. Voeg de koolraap toe en bak 5 tot 10 min. tot deze gaar, goudbruin en een beetje krokant is. Voeg eventueel gesneden lente-ui toe en breng op smaak met zout.

    Rauw, in een koolraapsalade
    Verse koolraap is ook rauw te eten in een koolraapsalade. Snijd de koolraap in hele dunne reepjes (julienne) en laat 20 minuten marineren in een mengsel van citroensap, citroenschil, olijfolie, 1 fijngehakt teentje knoflook en wat dille of verse peterselie. 

    In de stamppot
    Kook blokjes koolraap in 20 minuten gaar en stamp met wat kookwater of een klontje boter en wat melk. Bij stomen (hang een vergiet of zeef in een grote pan, deksel erop) duurt het zo'n 30 minuten voordat de koolraap gaar is en blijft de kenmerkende smaak beter behouden. Een half om half stamppot (met wortel, pastinaak, zoete aardappel of aardappel) is ook lekker. Te combineren met alle stamppotgroenten. 

    Geroosterd met spruitjes
    Snijd de koolraap in blokjes en hussel samen met gehalveerde spruitjes om met wat olijfolie, rozemarijn, peper en zout. Bak 25 tot 30 minuten in de oven op 200 graden. De Amerikaanse variant: voeg ook wat tijm en ahornsiroop toe.

    Geroosterd met andere wortelgroenten
    Hussel blokjes koolraap, pastinaak, wortel en biet om met wat olijfolie, balsamico-azijn, peper, zout en rozemarijn. De biet heeft het langste nodig om gaar te worden - snijd die dus in net wat kleinere blokjes dan de rest. Bak op een bakplaat ca. 30 minuten op 230 graden. Hussel halverwege even om.

    Geroosterde wortelgroenten met tomaat en boerenkool
    Rooster blokjes koolraap, pastinaak, wortel en evt. knolselderij met wat olijfolie, peper en zout in de oven (zie hierboven) en maak ondertussen een tomatensaus met ui, knoflook en tomaten (of tomatoblend) en laat op laag vuur sudderen. Voeg gesneden boerenkool of snijbiet aan de tomatensaus toe en laat kort slinken. Voeg tot slot de geroosterde wortelgroenten toe en breng op smaak met peper en zout.

    In een gratin met knolgroenten
    Bestrijk een ovenschaal met boter en smeer in met een gepeld teentje knoflook. Stapel hele dunne plakjes van gemengde knolgroenten (aardappel, koolraap, aardpeer) in de ovenschaal, bestrooi met peper en zout en overgiet met flink wat slagroom (bijv 500 ml tot 1 liter). Bak 1,5 uur in de oven op 170 graden tot de room door de groenten is opgenomen en er een goudgeel korstje op het gerecht zit.

    In een gratin met spek en walnoot (Ottolenghi)
    Verhit wat boter in een pan en fruit ui en spek tot de spek is gebakken. Voeg blokjes koolraap, gelijke hoeveelheden bouillon en room, een lepel mosterd, salie zout en peper toe en laat even sudderen. Hevel het mengsel over naar een ovenschaal en bak 40 minuten op 200 graden. Bestrooi dan met een mengsel van kaas, fijngesneden salie en walnoten en bak nog 15 minuten. 

    Als winterse lasagne
    Stapel in een ovenschaal een laagje tomatensaus, een laagje dungesneden koolraapplakjes, een laagje kaas, een laagje boerenkoolmengsel (eerst in reepjes een paar minuten aangefruit met een ui, knoflook, zout, peper en wat rode chilivlokken), herhaal de laagjes nog een keer en sluit af met tomatensaus en kaas. Bak 40 tot 45 minuten op 220 graden.

    In de risotto
    Fruit in olie of boter een fijngesneden ui en voeg achtereenvolgend knoflook, spelt (of emmer of risottorijst) en blokjes koolraap toe en bak kort mee. Giet er groentebouillon bij en voeg steeds wat meer toe zodra het vocht is geabsorbeerd. Na circa 25 minuten zijn de koolraap en de spelt gaar en romig. Roer er dan nog wat kaas en peterselie door.

    In een soep met wortel en gerookte paprikapoeder
    Verhit olie in een soeppan en fruit een ui. Voeg blokjes koolraap, wortel en knoflook toe en fruit ook die even aan. Voeg gerookte paprikapoeder, tijm, zout, peper en groentebouillon toe en kook op laag vuur 20 tot 25 minuten tot de groenten zacht zijn. Pureer de soep.

    VERS DUURZAAM LOKAAL
     
    Word ook Vriend van Rechtstreex Log in of word Vriend om met 12% korting te bestellen voor Vriendenprijzen. Al voordeliger vanaf €17 boodschappen per week.